Leka lydnad

När jag fick Mimi i oktober började jag med att lära henne inkallning. Det gjorde jag med att INTE kalla in henne. Jag hade henne i koppel och sa "Hit!" och när hon tittade på mig fick hon godis. Det gjorde jag massor med gånger på varenda promenad. Till slut var "Hit!" det samma som godis och godis vill hon ju ha oavsett om hon är i koppel eller inte. Lätt som en plätt. Men det är inte samma sak som att hon kommer på studs varenda gång..

Jag praktiserar också att varje gång Mimi tittar mig i ögonen när vi går ute (det räcker inte att hon tittar på godisfickan :D), så säger jag "Duktig flicka!" och ger henne godis. Det har resulterat i att hon söker mycket ögonkontakt med mig och det gör det lättare att träna och leka. Det går dock åt rätt mycket godis, men jag ger henne lite mindre foder och ser till att godiset är hälsosamt. Typ torkad lever.


Nu har vi börjat leka lite med vår egen form för agility. När vi går förbi en bänk eller en sten som är platt ovanpå säger jag "Hoppa!" och hon hoppar upp och sätter sig, får beröm och godis. I dag testade jag att  hon skulle hoppa över hinder. Det gick inte på första, andra eller tredje försöket. Antigen gick hon under eller runt om. Men på FJÄRDE så! Och massor av beröm + godis. Vi gjorde det en gång till och det blev rätt. Då avslutade vi för denna gången. Det är viktigt att sluta på plussidan och vi har all världens tid på oss att leka framöver.

Att lära hunden att gå över eller under hinder på kommando kan vara bra om man till ex är i skogen och det finns staket eller liknande man skall forcera. Dessutom är både längre rundor och kissrundor mycket roligare om man hittar på lite bus på vägen. Både för hund och ägare. Vi skall också träna på att gå balansgång, vi måste bara hitta ett nedfällt träd eller liknande.

Nu är jag ingen superwoman, så det är sagt. Jag går även kissrundor där jag är frånvarande och inte alls koncentrerad på min hund. Men Mimi är ingen superhund heller, hon är också frånvarande ibland. ;)

Det ligger ingen prestige i att Mimi skall göra rätt, dessutom är det inte hennes ansvar att göra rätt. Det är mitt ansvar att förmedla till henne på ett sådant sätt att det BLIR rätt. Och inte har vi bråttom. Och inte behöver vi bevisa något för vare sig andra eller oss själva. Vi VET vi är duktiga och därför kostar vi på oss att njuta istället. Vi njuter faktisk när det inte blir rätt också - i och med att vi vet vi kommer att fixa det efterhand.

Kommentarer
Postat av: Robert

Kul att ni har kul med varann. :D

2012-02-19 @ 19:12:51
Postat av: Svorskan

Robert: Ja, vi har roligt ihop. Tur det, för det är ingen annan som vill leka med mig. :D

2012-02-19 @ 21:31:18
URL: http://svorskan.se
Postat av: Gun

Men vad i hela friden, jag kommenterade ju här förut..?Ni ser i alla fall ut att ha väldigt kul tillsammans, du och Mimi och jag tycker ni är jätteduktiga (fast det vet ni ju redan:)).Och superwoman är du ju visst det, du har sprungit maraton och halvmara, du kommer alltid vara superwoman hur frånvarande du än är på kisspromenader. :D

2012-02-19 @ 22:24:22
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Robert

Har du skrämt bort alla andra? ;D

2012-02-19 @ 23:37:15
Postat av: Svorskan

Robert: Ja, eller så är det Mimis fel. :D God morgon!

2012-02-20 @ 06:21:09
URL: http://svorskan.se
Postat av: Gun

Godmorgon! :D

2012-02-20 @ 06:44:08
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Robert

God morgon! :D

2012-02-20 @ 09:15:14
Postat av: Mudotter

Ja det märks verkligen att ni har kul ihop. Nu när vi har Flisan är det väldigt kul att läsa om allt du och Mimi gör, för plötsligt har jag ett brinnande intresse för hundträning :)Sv: Jag ska absolut prova det. Får ta med benet ut nästa promenad. Jag provade idag på morgonpromenaden att kasta iväg en godis två meter fram och hon hoppade genast efter och hittade den direkt. Och det där med att sprida ut godis ska jag genast prova! Det är ju så kul att se när hon har roligt. Svansen går ju hela tiden.Ja det är superkul! :)

2012-02-20 @ 11:10:59
URL: http://mudotter.blogg.se/
Postat av: Britt

Kan det bero på att ni båda har livserfarenhet?

2012-02-20 @ 16:49:48
URL: http://brittsbetraktelser.blogspot.com/
Postat av: Svorskan

Britt: Så är det nog. Vi vet det kommer och vi vet vi duger. Vilken underbar känsla! Tänk om man hade lite av den när man var tjugo. :D

2012-02-20 @ 17:56:15
URL: http://svorskan.se
Postat av: Britt

Finns nog någon orsak till att vi inte har det vid 20...vad skulle vi ha för nytta av ålderdomen om vi redan fick visdomen och lugnet i unga år? Det måste finnas något att längta till med att bli äldre....som när man var barn.

2012-02-20 @ 20:59:13
URL: http://brittsbetraktelser.blogspot.com/
Postat av: Svorskan

Britt: Du har rätt. Och så gör det att man uppskattar åldern på ett helt annat sätt än man någonsin kunde ha drömt om.

2012-02-20 @ 21:03:28
URL: http://svorskan.se
                Kommentera inlägget eller dö...Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0