Detta är Mimis hem och Mimis matte, tycker Mimi

Casper är lite vilsen
 
Mimi har lagt sig i ena fåtöljen och tänker INTE socialisera.
 
Casper cirklar runt..
 
Sitter fint och ser gullig ut.
 
Men Mimi ger sig inte. Hon flyttar sig demonstrativt till
soffan och ser lika sur ut.
 
Medan Casper blundar och drömmer om hur det KUNDE
ha varit. ;)
 
Meningen är att jag skall vara hundvakt till Casper en långhelg lite senare, men Mimi har lite svårt för att acceptera hans närvaro. Hon flyger inte på han direkt, men visar tydligt att detta är hennes hem och jag är HENNES matte. Jag pratar inte med dem, jag kelar inte med dem och jag låtsas vara upptagen av mitt hela tiden. Det ändrar inte situationen, tyvärr.
 
I och med att bägge hundarna är vana vid att vara nära och även få ligga i sängen blir det ett problem. Vare sig Mimi, Casper eller jag är glada om inte alla kommer överens.
 
Vem vet? Vi kanske får ett genombrott inom en timme eller två.
 
 

De bästaste jag har

  
 
Dottern har varit hemma på middag och sen har hon bokfört. Duktig tjej det där, hon bokför så att säga helt själv. Mamma håller lite koll bara och visar när det behövs.
 
Hon skall vara hundvakt ett dygn (om en vecka eller två) och är SÅ stolt :D. Det är antagligen för hon vet att jag är kräsen med vem som får ha Mimi över huvud taget.

Otålig dam

Mimi pressar sig in bakifrån, under min arm, ålar sig upp och
sen får jag en "Är-det-inte-snart-frukost-blick?".
 
God morgon! :D

Jag gör lite andra saker också

Kommer ni ihåg min bruna kista?
 
Som jag målade shabby chic rosa?
 
Då såg det ut så här.
 
Men den har blivit linne-färgad nu.
 
Och då ser det ut så här.
 
Och ni kommer SÄKERT ihåg den här bilden. ;D Det ser inte sån ut längre,
det ser ut så här:
 
 
 
Så nu vet ni att jag gör lite annat än att blogga, jobba, städa och gå promenader med Mimi. :D

Vild städning och villt kött

Jag städar medan Mimi deppar i fåtöljen. Inte för att hon inte får uppmärksamhet, men
för att hon inte får sin mat tre timmar tidigare än brukligt. Matmåns! (Att hon redan
vet att det är rått villtkött på gång har kanske lite med saken att göra. ;)).

Människan bästa vän : MBV

En ny blogg med riktigt bra info till alla hundägare! MBV - www.mbvhund.se.
 
Jag tillät mig att kopiera deras lista över matrester man inte bör ge sin hund. Själv skall jag printa ut den och hänga på insidan av köksskåpet där jag har Mimis mat.
 
Citrusfrukter
Apelsiner, citroner och lime kan verka laxerande i kroppen och leda till diarré och kräkningar. Frukterna kan störa produktionen av magsaft.

Grönpotatis och gröna tomater
Innehåller oxalat, ger problem med levern och matsmältningssystemet.

Avokado
Innehåller giftämnet persin som kan orsaka skada på hjärta, vävnad och lungor.

Bakpulver & salt
Ge inte hunden för mycket salt eller bakpulver! I måttliga mängder är det självklart ingen fara men undvik helst över huvud taget då det är svårt att kontrollera mängden. Det kan påverka hundens muskler och lever om det ges för mycket av...

Nötter
Nötter och främst hasselnötter samt delar av majskolvar (på små hundar) kan ge problem med tilltäppning av matsmältningssystemet. Vissa hundar sväljer dem hela, varpå nötterna fastnar i tunntarmen. Hunden kräks som följd av detta och måste sedan opereras. En del nötter innehåller även giftiga ämnen.

Pesikor, kärnhus & kärnor
Var försiktig med persikor, kottar och annat som hunden kan svälja delar av. De kan fastna precis som nötter i tarmarna. Var försiktig med frukters kärnhus, de kan vara giftiga.

Svamp
Var försiktig om du vill ge hunden svamp, en hel del svamp innehåller ämnen just hunden inte tål.

Kaffe
Koffein påverkar hundens nervsystem och hjärta negativt, te.x ojämna hjärtslag. Kan leda till feber, diarré, besvärad andning m.m.

Choklad
Choklad innehåller kakao och teobromin som är osunt för hund.

Lök
Hundar tål ej lök. Lök sänker blodvärdet och börjar denna process väldigt snabbt efter att hunden upptagit lök, även i mindre mängder, så helst ska lök inte ges alls. Lök som ges lite under längre period kan leda till förgiftning. Plötsligt intag av mycket lök kan leda till akut förgiftning. Minns att köttbullar, korv, pyttipanna m.m. innehåller eller kan innehålla lök.
Prat pågår om vitlök är farligt eller ej och det råder delade uppfattningar om detta.

Vindruvor & Russin
Kan orsaka njursvikt och leder till att hunden får problem att rensa kroppen. Bara 6-12 timmar kan en handful vindruvor orsaka kräkningar och smärta.

Tillagade ben
Ben som är tillagade är aldrig bra att ge hunden då de kan splittras sönder i småbitar och riva sönder tarmar och mage. Råa ben går bra att ge. (t.ex. råa kycklingvingar).
 

Jag är en mästare på att ha dåligt samvete

 
Fem gånger på en dag? Mimi kommer ut i snitt fyra gånger per dag. Morgonrundan är den längsta, den varierar mellan 40 minuter och 1,5 timme (kan bli betydligt mer på helgerna). De andra rundorna är typ kissrundor på runt 15-20 minuter. Jag tycker det är viktigt att hunden får en rejäl runda varje dag, men i övrigt tror jag att annan stimulering är lika viktig. Som att hunden får hänga med på olika saker. På besök till andra eller så som jag kan, ha henne med till jobbet. Det är den totala STIMULERINGEN som är viktig.
 
Jag varierar mina rundor - det är EN typ av stimulering. När vi går på ställen som inte är så roliga för Mimi leker jag lite med henne. Typ "Stanna!" och jag går en bit ifrån (kan du inte ha hunden lös kan du istället lära hunden att du går runt om den medan den sitter kvar) och sen går jag tillbaks till henne eller kallar in henne. (Använder mig av godis som belöning). Jag kör "Touch!" och då sätter hon tassarna mot ett träd eller en sten. "Hopp upp och sitt!" går bra på en låg mur, en platt sten eller en bänk.
 
Att man är närvarande tillsammans med sin hund tror jag är tusen gånger bättre stimulering än de som går långpromenader med mobilen tryckt intill örat. Verkar din hund nöjd? Min förra hund kunde ha sprungit och grävt och nosat och lekt 12 timmar om dagen, jag hade ständigt dåligt samvete för jag kände att jag inte kunde ge henne så mycket som hon orkade med. Men hon var väldigt lugn och sansad inomhus, så jag tror hon var nöjd ändå. Mimi är helnöjd som det är och är det en dag då jag av någon anledning enbart går 40 minuter på morgonen och sen 2-3 kissrundor utöver det har jag inte dåligt samvete. Men det har inte med vilka krav jag har på mig SJÄLV att göra, det är för att Mimi verkar nöjd.
 
Nöjd hund.
 
Så länge man inte kan få hunden att prata kommer nog alla hundägare att ha dåligt samvete. Det gäller allt de inte gillar som man måste göra (bada de, klippa klor, borsta, få sprutor hos veterinären, opereras, lämnas på djursjukhus etc). Och så får vi dåligt samvete om vi inte lever upp till de krav vi har på oss själva.
 
Läs av din egen hund istället. Verkar den lugn och nöjd inomhus? Är den social med andra människor och hundar? Träna med den när det gäller det som eventuellt inte funkar. Blir den över-exalterad i olika situationer KAN det bero på understimulering. Men det behöver inte handla om att promenaderna inte är tillräckligt långa, det kan vara att hunden behöver stimuleras psykisk också.
 
Jag har alltid dåligt samvete. Jag har lärt mig att inte utgå från att det jag TROR är rätt. Men inte kommer hon att lära sig tala (en sensation i så fall :D) och inte kommer jag att kunna läsa hennes tankar. Jag försöker förlita mig på att när hon verkar nöjd och jag VET att hon är i bra kondition och att vi har en nära relation, så skall jag inte ha dåligt samvete.
 
Utifrån vad du skriver tycker jag inte du skall ha dåligt samvete, inte om du har kontakt med din hund på era promenader och om din hund är med dig aktivt annars. Det är inte bara fysisk träning som är viktig, att stimulera socialt och intelligensmässigt är också en stor del.
 
Jag älskar hundfrågor och som vanligt blir inlägget väldigt långt då.. :D

Jag har varit ute och cyklat

 
Det blev en cykel. Dock inte en Skeppshult. En jag känner har sagt att hans började rosta efter två år. När jag var i en annan cykelaffär i dag fick jag besked om samma sak. Att Skepphults cyklar som är byggda de senaste åren rostar väldigt fort.
 
Så det blev en isblå DBS-cykel med tre växlar istället. Dessutom kostade det mig 800 kronor mindre och det är inte fy skam. Eller jag borde räkna som Gun brukar, jag fick 800 kronor över och ergo kan jag använda de till något annat. Några förslag? :D

Bebisfötter

 
Först tar man ett fotbad och filar lite. Fixar naglar och sånt. Sen stoppar man fötterna i en fryspåse med rapsolja/olivolja och massor med salt (foten tll höger i bild). Sen drar man över en svart strumpa med Mimi-hår på (viktigt!) (foten till vänster i bild). Efter ett par timmar tar man på joggingskorna och går en kvällsrunda med hunden så att saltet verkligen filar ner det sista på tottelitterna.
 
När man kommer in igen sköljer man av och torkar väl. Och så tar man på lite bodylotion eller liknande innan man lägger sig. Och så vaknar man nästa morgon. Voila! :D
 
 

Jag är inte ute och cyklar, eller?

Min gamla skraltiga cykel är helt okej, men när jag är fullastad med matvaror känns bromserna inte riktigt bra (enbart pedalbroms). Snart får jag en cykelkärra som väger och i den har jag tänkt ha en hund som väger. Så jag har seriösa funderingar på att köpa en ny cykel.
 
Cykelaffären i stan har erbjudande på Skeppshult och jag vill ha en mossgrön (som på bilden). Kanske? Jag funderar till i morgon och så bestämmer jag mig. Tänk vad bra att ha min gamla cykel i reserv? Och så kan till exempel Janne låna den när han är här?
 
Skepphults är i stål och inte aluminium, men det är inte SÅ stor viktskillnad. Dessutom gör stålet att den är mer foglig/bekväm att cykla på. Sen gillar jag att jag inte spricker jeansen när jag lyfter benet över.. ;)
 
 
Någon som har åsikter om vilket märke man borde köpa?

Morgonens joggingrunda är avklarad

 
På sommarhalvåret tränar jag på gymmet två ggr i veckan och nu har jag ÄNTLIGEN kommit igång med att jogga tre ggr i veckan. Jag tröttnade rejält på att springa efter halvmaran förra året.
 
Mimi tycker det är jätteroligt när jag springer, men när vi kommer till sträckor där hon har mycket att nosa på så går jag en stund. Morgonrundan är i första hand för hennes skull.
 
Underbar väder är det och ännu mer underbart känns det när man har fått upp pulsen.
 
God morgon! :D

Något är fel

Försökte publicera ett inlägg med rubriken "Nosigt inlägg". Fick felmeddelande 500 och gjorde det därför igen och igen och igen.. När jag kom tillbaks till datorn hade den publicerat ALLIHOPA! Och nu när jag tar bort inlägget i mitt arkiv, så försvinner de där, men stannar kvar i bloggen.
 
Så jag är medveten om det.
 
UPPDATERING: Nu har det rättat till sig, men de kommentarerna som skrevs under de inläggen jag tog bort försvann. :(

Nosigt inlägg

Det sägs att det är sunt att en hund använder nosen. Jag gör..
 
Rätt ofta faktisk. Här till exempel nosar jag.
 
Och här.
 
Och här gör jag det bakom ett träd.
 
Vad glor ni på?
 
Okej då. Titta ni. Jag bara kissar.
 
Lycka!
 
Svorskan har börjat jogga lite med mig igen. På morgonrundan medan det fortfarande är lite svalt ute. Hon låter mig vara lös då, men hon kunde lika gärna haft koppel på för jag tycker det är skitkul att lunka vid sidan om. Ja, du läste rätt - jag LUNKAR vid sidan om. Hon har ju ingen riktig fart. Ser urlöjligt ut, hon springer och jag lunkar - sida om sida. Och så får jag godis ibland. Och så joggar vi ut till havet och då tar jag ett snabbdopp och avslutar med några glädjefnattrundor innan vi fortsätter. Då skrattar Svorskan. Det gillar jag och då tar jag en runda extra bara för det.

Bra reklam

 
 
 
 
Tyvärr fick jag ingen bra bild med min kamera. Men i den röda ringen finns öronen på en hare som ligger nedtryckt i gräset. Han/hon lyfte öronen när Mimi och jag passerade. Annars brukar det vara två som sitter bakom staketet och myser och tvättar sig (mycket medvetna om att de har ett staket mellan sig och alla passerande hundar). 
 
Visst är reklamen för varför man borde träna bra? I like!

Lax till frukost

Hon försöker låtsas ligga och "sova", men hon är väldigt
medveten om att frukosten väntar i köket. Rå lax = mums!
 
God morgon! :D

Jag skall ha hund igen

Äntligen börjar Mimi och jag landa i vår relation. Först var hon "ny" och jag var nykär väldigt länge. Innan vi hade fått "hämtat andan" skulle hon ta tandsten och det visade sig att hon hade tandlossning. Några dagar efter att ha dragit åtta tänder skadade hon en trampdyna som fick sys. Och sen njöööt vi i fulla drag i januari och februari. I mars löpte hon (och hade det jobbigt). I april blev hon akut sjuk, hon fick kraftig och långvarig diarré och andra gången vi åkte akut till Djursjukhuset fick jag bära henne ut i bilen. Jag trodde hon skulle dö.
 
 
Maj månad gick åt till återhämtning. Hon fick brist på folsyra och tillskott får hon fortfarande och skall ha en vecka till. I juni togs tester hit och tester dit och ultraljud och allt man kan komma på av prover. Då fick vi ett underbart besked om att allt annat är bra med den lilla damen. Trots allt strul (eller kanske just därför) valde jag att kastrera henne och operera bort en fettknöl på ena flanken, något som resulterade i ytterligare några veckors återhämtning.
 
 
Men NU så! Nu är Mimi en frisk och hurtig Piggelin och vi är inte nykära längre, nu är vi "bara" kära. (Tack fina lilla Mimi för att jag fick vara med på denna resan som inte var rolig för någon av oss och särskilt inte för dig). Resan lärde mig så otroligt mycket om prioriteringar, pengar och känslomässig stress och mest av allt lärde den mig att ALLT är värd att ha hund. Att jag inte vill vara utan "människans bästa vän" i mitt liv. Att komplikationer är till för att hanteras. Livet är inte alltid en dans på rosor, men för att uppskatta det goda behöver man en portion av det jobbiga ibland.
 
 
Jag skall ha hund igen. Inte nu, inte så länge Mimi lever. Mimi skall få all min uppmärksamhet all by herself. Hon gillar det och det gör jag också. Men jag skall aldrig försöka inbilla mig att jag är lika lycklig utan hund som med. Inte en gång till.

Kommer inte på någon rubrik..

 
 
..och kommer inte på någon text heller.
 
God morgon! :D

I all världen

Jag hittade en bild som Janne har tagit där Mimi INTE är med på bilden.
 
Jag skulle gärna ha bloggat och skrivit om saker jag tänker på. Till exempel att jag retar mig på att det är så svårt att få ut myntet ur shoppingvagnen när man har långa naglar (helt klart män som ligger bakom den designen). Eller att en vit bildram jag har borde varit grå. Eller att två veckor är alldeles för lång tid när man väntar på sin semester.
 
Men det orkar jag inte blogga om, därför bloggar jag inte..

Frukost

Mums! Frukost!
 
Men jag måste vänta till Svorskan säger "Var så god!".
 
Yes! Äntligen!
 
God morgon! :D

Om i går i dag

I går morse gick vi långpromenad i Landskrona. Först lite skog.
 
Sen gick vi utmed havet.
 
Där plumsade jag ut i vattnet.
 
Men shit!  Det var KALLT! Så jag gick upp igen direkt.
 
Och så gick vi hem igen.
 
I dag halverade Svorskan rundan, som tur är. Det behöver inte vara maratonrundor VARJE dag heller.
 
God morgon! :D

Svorskan säger det är mitt eget fel

Gårdagen var helt fantastisk rolig. Janne, Svorskan och jag var på skogstur i två timmar.
 
Jag nosade och sprang och skuttade. Men ibland stack jag bort till Svorskan för lite energipåfyllning.
 
Rätt ofta fick jag stanna och vänta in Janne och Svorskan. Jag vet inte varför det tar så lång tid för
dom, möjligen har det något att göra med att jag har fyra ben och de två.
 
Jag tog i i varje fall. Både på stiger, över tuvor och träd och i vattnet. När vi kom hem var jag helt slut.
 
Svorskan tog ändå (en djurplågare av rang är hon!) och badade mig. Och jag är ju inte den som
är den, man skall vara snygg på bild - så jag poserade fint.
 
Och så fjäskade hon för mig med några pussar innan jag ÄNTLIGEN fick vila.
 
För ett par timmar sen åkte Janne hem. Detta jag berättar om var ju i går, men vi tog en rätt
lång morgonrunda i morse, så i skrivande stund ligger jag utslagen på soffan och dikterar
för Svorskan vad hon skall skriva.
 
Ha en fortsatt underbar helg! Jag skall återhämta mig så gott det går, för jag vet aldrig när Svorskan drar mig med ut på vansinnesfärder igen. HON menar att det är JAG som borde ta det lite lugnare MEDAN vi "är på tur", men hur kan man det? JAG vet ju inte hur lång rundan blir och måste ju vara säker på att få springa av mig.
 
Hej träningsverk! - säger jag bara.

Mimi in action


Det är så det blir när två LCHFare fuskar ihop

Lite överdrivet, men väldigt gott.
 
Dagens utflykt till Järavallen visade sig resultera i "djurmisshandel". Mimi har träningsverk och är väldigt seg när hon reser sig.

Dagens begivenheter

 
Jag har fortfarande inte fattat hur jag bäddar in ett videoklipp
från Youtube med nya upplägget till bloggesse. Men klicka
på bilden så visas videon.
 
 
Också en video. Bara att klicka på bilden. Mimi tycker det är
roligt om Janne och jag går långt ifrån varann. Då springer hon
från den ena till den andra och har hon tur (det brukar hon ha)
vankar det godis hos oss bägge.
 
 
Och ibland (klicka på bilden) gör hon egna "utflykter".
 
 
 
 

Jag känner mig ratad

 
God morgon!:D

.


Dagens schema

 
Först morgonrunda, sen gymmet och slutligen jobb. Sen kommer Janne! Mimi kan knappt vänta och har borstat både tänder och päls för att göra sig fin.
 
Det hela blev bestämt spontant, så hoppas det går bra att ta ledigt från jobb i morgon. Annars får Mimi ta hand om Janne på dagen i morgon.
 
God morgon! :D

Hund söker aktiva friluftsmänniskor

"Cockertik, 8 år vill ha nytt hem. Hon har haft tandlossning och fick dra 8 tänder, så de måste borstas dagligen. Om tänderna inte sköts noggrant riskerar man att få skrapa tandsten och möjligen dra ytterligare tänder (kostar mycket!). Hon skall också ha BARF (rått kött och rå fisk) och inte torrfoder. Hon är väldigt morgonpigg, så någon som vill ligga och dra sig i helgen är inte aktuell. Hon är van vid att få sova i sängen och ligga i soffan. Pälsvård minst två gånger per vecka är ett måste, om man inte väljer att klippa ner henne helt. Hon fäller periodvis mycket och är fixerad vid mat. Hon har fullständigt koll på om hon har fått dagens tuggben eller inte och fotföljer dig tills hon har fått det (om det går över tiden). Hon fotföljer en mycket annars också. Hon kräver mycket närhet och omsorg. Jag vill ha ett hem till henne där hon får stå i centrum och ni måste ha hundvara sen innan. Hon skall inte behöva vara själv om dagarna. Jag önskar också ha kontakt framöver så jag vet hur det går för henne. Jag söker ett hem för livet till henne, då hon har varit omplacerat tre gånger innan."
 
Jag fick en kommentar som gjorde att jag tänkte på hur man borde skriva en annons om man skall omplacera sin hund och så här ville min annons se ut. Att lägga fram det som kan uppfattas negativt är positivt i detta sammanhanget. Det gör att man drar till sig de som KAN hund. De som förstår att en hund kräver tid och energi. Dessutom tror jag att de flesta hundvana genomskådar "annonsen". Man förstår att hunden måste ha positiva egenskaper också, att det är ett sätt att luckra bort de som på impuls vill ha en hund.
 
Och för att klargöra, jag kommer ALDRIG att ge Mimi ifrån mig. Jag älskar min Mimi och mitt liv kommer att prioriteras därefter. Bara så ingen uppfattar detta fel. Och en sak till som jag har sagt förut, de som väljer att omplacera sin hund skall vara stolta över sitt oegoistiska beslut. De tänker på HUNDEN och inte på sig själva. Det finns många som inte kan ge sin hund ett hundliv, men behåller den ändå. Jag ser hundar dagligen som är feta, överaktiva eller deprimerade. Som oftast är det ägarens fel.

Jag har fått en valp

Det är kanske lite överdrivet att säga att jag ha fått en valp. Men en mycket yngre hund i varje fall.
 
Om alla tikar reagerar så positivt på att bli kastrerade som Mimi har gjort, så kan jag rekommendera det
till fullo.
 
 
Jag har sagt det förr och säger det igen att Mimi inte var i så bra kondition när jag fick henne. Nu är hon sjövill. Hon hoppar och sprätter, studsar och springer. Något annat som jag också har börjat se nu och som glädjer mig ännu mer är att hon känner sig trygg. Hon är så genomsnäll att hon gör ALLT för att vara till lags. Till att börja med kändes det så överdrivet att det var på gränsen till att hon var RÄDD för att göra fel. Nu har hon landat, nu går hon med huvudet högt när hon VET (och litar på) att hon gör rätt och ser så stolt och förnäm ut.
 
Och när hon skiter i att lyssna på mig gör hon inget alls. Hon bara låtsas att jag inte finns och att hon är döv. Och jag får skärpa mig för att inte brista ut i skratt. Jag tror hon märker av det ändå. Svansen går i varje fall.
 
Från att ha varit en lite stelnad och undergiven åttaårig cocker har Mimi blivit en pigg och alert liten dam i sin bästa ålder.
 
Rätt vård och omläggning av kosten (för tändernas skull), mycket stimulans, uppmuntran och motion har gjort underverk. Kastrationen gör att hon slipper alla hornomsvängningar. Och summan av kardemumman och kryddad med närhet och kärlek, så har jag fått en mycket UNG Mimi.
 
(Att hon fäller som attan sen kastrationen behöver vi inte nämna. Det är ju sånt som går över. :D)

Dottern får lida när jag testar en sak ;)

Svorskan: Egoina, SPJONGA!
Dottern: ??
Svorskan: Ja, spjonga! (Hon ser jag vill hon skall göra något).
Dottern: Vad menar du?
Svorskan: Spjonga!
Dottern: Vad vill du jag skall göra?
Svorskan: Är du dum i huvudet eller? Fattar du inget? Spjonga! - säger jag.
Dottern: Jag fattar ingenting. :(
 
Och det gör inte en hund heller när vi skall lära de "Sitt" och "Ligg". Trots det idiotförklarar många hundägare sin egen hund när de inte fattar på en gång och när det är de själva som inte kan lära ut.

Snälla?

Jag tror vi har haft två, tre riktigt varma sommardagar tills nu.
 
Kan vi snälla, snälla få lite sommar?
 
Själv skall jag först ha semester i augusti, men man vill ju ha varme sommarkvällar ändå? Ta med sig picnic ut till havet och låta Mimi svalka sig med ett bad. Gå barfota på stranden. Sitta ute på kvällarna utan att behöva någon filt. Ja, allt sånt som jag drömde om att göra i vintras.
 
Det är faktisk okej om värmen kommer nu!

Jag lägger mig i

Jag är så trött på dessa hundägare som tycker att deras hund skall klara av andra hundmöten på egen hand när de uppenbarligen har problem.
 
En tuff, aggressiv eller rädd hund behöver handledning! Det är inte så att flockledaren skall överlåta till sin hund att komma på hur man beter sig. Man får faktisk lära den!
 
Mimi är respektfull och inte alls dominant vare sig när hon hälsar eller umgås andra hundar. Om en annan hund direkt börjar demonstrera sin dominans och går upp på hennes rygg så ingriper jag. Det finns ingen anledning för Mimi att "lägga sig" när hon bara hälsar på en hund utomhus. Och jag ingriper inte enbart av den orsak, jag ingriper även för att hon skall förstå att jag finns till för henne och att hon inte behöver "ta ton" (tror inte hon hade gjort det ändå).
 
Hade min hund varit rädd eller aggressiv hade jag uppsökt rätt typ av hund som hon/han kunde hälsa på och lagt mig i hur de bemöter varann. Jag hade visat min hund HUR man gör. Jag tror nämligen att hundar är precis som oss människor i det avseendet. Om vi bara vet hur man gör vill man gärna bli vän med och omtyckt av alla (eller de flesta ;)).

Tandskrapning pågår

Nej, Mimi - det är ingen majskolv.
 
Nej, du skall inte kramas heller.
 
Så ja! Nu börjar det likna något.
 
Njutning.
 
Jag har gett Mimi märgben. Jag har koll på henne hela tiden. Jag litar inte på att hon inte tar i för hårt. Hon har en bruten kindtand sen innan som jag inte vet varför är bruten. Men än så länge verkar hon gnaga på rätt sätt. Jag låter henne ha det i en halvtimme så får vi se hur magen reagerar det närmsta dygnet. Benet tar jag fram igen i morgon om allt funkar som det skall.
 
Nu skall jag vara den elaka matten och ta ifrån henne benet..

Natti natti

En underbar söndag har Mimi och jag haft. Vi har gått långt, jag har städat och sen har vi slöat jättemycket. Precis som det skall vara. Och nu skall vi lägga oss tidigt.
 
Är det någon som kan rekommendera vilken typ av ben som är bäst (råa och naturliga skall det vara) för hundens tänder och som INTE gör hunden hård i magen? Torkat bogblad gör Mimi hård i magen, samtidigt är jag lite rädd för att ge henne märgben. Hon har en bruten kindtand och jag tror att det är som att hon har tagit i för hårt när hon tuggar ben. Några råd? Jag vill så gärna att hon skall få skrapat tänderna naturligt med jämna mellanrum.

Även vinden är frisk

Citadellkliniken (om man vill ha större bröst och läppar och sånt) och bakom den syns ön Ven.
 
Vi har sovit jättegott och efter att ha mornat mig med kaffe tog vi en lång morgonpromenad. Utmed havet blåste det friskt, så vi la om rundan och gick lite inåt landet istället. Känner mig sällsynt pigg, så nu skall här städas!

Här vill jag inte lägga två fingarar i mellan

Klicka på bilden. ;)
 

God morgon! :D

Det är kö på toan hos Kristoffer

Jag gick kvällsrunda med Mimi och tänkte svänga nedom stan och kolla lite. Det är Karneval i Landskrona denna helgen. Jag ringde dottern för att höra vart hon var. Om hon var i stan kunde jag söka upp henne och säga hej:

Svorskan: Jag är på kissrunda med Mimi, är du i stan?
Dottern: Nej, jag sitter på toan.
Svorskan: Vart då?
Dottern: På toan hos Kristoffer. Det är kö.
Svorskan: (Vem f.. är Kristoffer?)  Men då är du inte i stan då?
Dottern: Nej.
Svorskan: Jaha, men då ses vi inte.
Dottern: Nej.
Svorskan: Om inte jag blir kissnödig och hamnar på toan hos Kristoffer förstås. ;D
 
Jag tog en Langos (Heja LCHF ;D) och drog lika gärna till med en mjukglass med salt lakrits på. Mimis meny bestod av diverse (gratis) mat och godis som var lagt upp på en oregelbunden buffé långsmed gatstenarna.

Karneval i stan

Man har ätit för mycket zink och tagit en GT (Gin Tonic) för mycket när man sitter på balkongen och kysser handbaken för att försöka komma på hur det känns för någon annan.
 
Alternativt har jag varit singel för länge. ;D

Jag roar mig med en av varje

 
Min vana trogen lackar jag naglarna och skiter i om det kommer utanför. Det är jag illa tvungen till pga Essensiell Tremor (ofrivilliga skakningar om händerna). Ett bra tips är att låta det torka helt, gärna till dagen efter. Sen diskar du eller tar en dusch och SEN pillar du bort det som är utanför.
 
Lätt som en plätt.

Pinnar som blir till spjut

Fd hunden Madde älskade att apportera, bada, dyka och simma och så var hon..
 
..pinngalen som få. Det spelade ingen roll hur stor eller liten pinnen var.
 
Jag lade dock ner totalförbud mot att låta henne apportera pinnar på land efter en olycka som hände. Vi var på ett stort fält och jag slängde iväg en pinne så långt jag kunde. Madde började springa innan jag ens hade kastat och när pinnen landade var hon redan klar att ta den. Problemet var att pinnen landade så att den spetsade gräsmattan och stod snett upp som ett spjut. Madde sprang gapande mot "spjutet" som spetsade henne ner i halsen.
 
Madde lyfte huvudet med gapande mun och en pinne som stod rakt ut. Jag tog försiktigt tag i pinnen, men fick ta i lite för att få ut den. På vägen hem flåsade hon på ett sätt hon inte brukar och inte ville hon ha mat. Inte ens vatten ville hon dricka.
 
Dagen efter åkte vi till djursjukhuset och där konstaterade de att hon hade fått hål på matstrupen. Det blev ett par turer till och från, mediciner och operation och övernattning för Madde.  (Jag bara MÅSTE ta med att när jag hämtade Madde på Djursjukhuset så kom de med henne till mig i väntrummet UTAN koppel! Shit vad stolt jag var när de inte tyckte att Madde behövde koppel bland alla de andra djuren. Och det säger inget om att de tog eventuella risker, det säger allt om hur Madde var. Hon var sån.)
 
Var försiktig med vilka leksaker du väljer när du leker med din hund. Det är fort gjort. Samma sak med bollar, ha alltid så stor boll att du är säker på att hunden inte kan få den i halsen.

Mimi har ingen prislapp

Jag har inte velat räkna ut veterinärkostnaderna för Mimi, men NU så. Jag vågade inte innan, jag var rädd för att pengarna skulle styra mina beslut.
 
 
 
Visst ser det för jävligt ut? Och visst borde det skrämma skiten ur de flesta från att skaffa hund? Va bra! För ibland kostar det att ha hund, men samtidigt är det så att hunden borde vara ens största fritidsintresse och om man jämför med många andra fritidsintressen så är det kanske inte så dyrt ändå?
 
Det går inte att sätta prislapp på en hund. Och efter allt strul jag har haft med Mimi har jag lärt mig tänka på ett helt annat sätt när räkningen skall betalas. Jag har glädje av henne dygnet runt varje dag. Väldigt mycket av min vakna tid går åt till samvaro, lek, promenader och mys. Hade mitt intresse varit till exempel MC eller antikviteter tror jag att det hade gått åt lika mycket pengar på sikt.
 
Det sved i plånboken och jag kommer att dras med sviterna en period framöver, men det är SÅ värt det.
 
Och när det är sagt får jag väl ta med att jag är emot att "hålla liv i" en hund som har sjukdomar eller åkommor som gör att de inte har livsglädje och/eller inte kan leva ett riktigt hundliv. Jag har valt bort att analysera Mimis fettknöl som opererades bort och även en tandsäck (tror det heter så) som det var förändringar i (när hon drog tänder) av den enkla anledning att OM hon skulle haft (jag har bestämt att hon inte har ;)) cancer, så hade jag oavsett inte satt in cellgifter eller strålbehandling. Där går MIN gräns.
 
Så låt allt som gör Mimi lycklig kosta skjortan (men inte nåt mer sjukdomstrams nu!). Senaste halvåret har lärt mig att inte ha ångest när jag öppnar plånboken hos veterinären.

En smakbit

 
 
Ni får en liten smakbit på vår morgonrunda. Klicka på bilden bara.
Tyvärr fick jag inte med mig allt hennes studsande.
Började filma lite för sent. Men ni överlever nog. ;)
 
(Fattar inte varför det inte går att bädda in video från YouTube längre). Funkar det inte att klicka på bilden eller bilden inte syns, så klicka HÄR.

Voff! (Jag vill bara visa att jag kan marschera)

Framåt marsch! Höger.
 
Vänster.
 
Höger.
 
Vänster.
 
Och sen sket jag i resten och gick hem. ;D

Men svansen går oavsett

Mimi kunde inte "Ligg!" när jag fick henne. Hon kan det nu eller rättare sagt faller hon pladask :D. Nu tränar vi på att jag skjuter henne. Men det måste vara nåt fel med min revolver eller skotten eller nåt sånt:
 
Klicka på bilden så kommer videon automatisk upp.

Inte muskellös, men muskulös

Ibland är det ETT bestämt löv som doftar extra gott.
 
Vår morgonrunda tog extra lång tid i dag. Vi träffade på så många hundar och hundägare som vi var "tvungna" att hälsa på. Och så träffade vi på en blandis mellan Jack Russel och Tax (4 år) som Mimi lekte med! Mimi är annars svårflörtad med det att leka. Hon kan göra lekinviter och sånt för att visa att hon är vänlig inställd, men att börja busa, skutta och jaga varann är något hon inte brukar.
 
Det är ännu ett tecken på att den lilla damen kvicknar till både fysiskt och mentalt. Och folk kommenterar hur bra form hon är. Nu tycker ju jag att alla hundar borde ha bra kondition, men jag blir ändå glad när jag får såna kommentarer. Hon börjar bli (är?) ett muskulöst energiknippe som spritter av livsglädje. Lyckliga jag.

Jag kan ju inte bli annat än stolt

 
Hittehund lade upp detta på Facebook i går. Christine, Lenamaria och andra som jobbar för Hittehund är människor med betydlig mer hundkunskap än vad jag har. Riktigt stolt blev jag.
 
För de som kikar in från Hittehund så berättar jag HÄR hur det var och kändes när jag hade den stora äran att få Mimi. Och HÄR kan man läsa hur det gick till innan. 
 
God morgon! :D

Bara EN fästing som har "fästat" loss

Mimi är badad och fönad. Det är första gången efter att hon blev opererad och det behövdes verkligen.
 
Hon har bara haft EN fästing i våras, annars har hon inte haft någon. Detta trots att vi har varit i skog och/eller högt gräs dagligen, både i Landskrona, nära Göteborg och i Arvika.
 
Kan det vara örtschampot jag använder och B-vitaminet jag ger henne? Eller är det så att vissa hundar inte får lika mycket fästingar som andra?
 
Skönt är det i varje fall.

Vaktig och skäller

 
Jag kan säga hur JAG ville ha gjort, men samtidigt ville jag ha frågat hundmänniskor runt om mig som jag litar på efter råd.
 
Hund med vaktinstinkt VILL vakta. Så jag hade låtit den ge skall två gånger när det knackar på dörren och sen "avbryta" med att klappa och säga "Duktig hund!". Om den fortsätter skälla ville jag säga bestämt "Nej!". Eller hitta ett sätt så att den förstår att det är okej och att den är duktig om den ger skall ett par gånger, men sen är det nog.
 
Att den småskäller på ljud låter för mig som att den är osäker. Försök uppsöka ljudet eller repetera det (allt eftersom vad det handlar om) och låt hunden utforska det eller den ljudet kommer ifrån. Det KAN hjälpa, det beror helt på vad för sorts ljud etc. Om du ser på hunden INNAN att den kommer att skälla kan du försöka avleda den med lek eller godis.

Inte min grej

 
Jag gillar inte att klippa klor. Jag har fått det gjort i djuraffären varje gång och nu senast på Smådjurskliniken när Mimi opererades. I går kväll skulle jag tuffa till mig. Jag tänkte att om jag klipper pyttelitet en gång varannan vecka så kanske jag kunde hålla undan själv. Jag TOG pyttelitet, men ändå kom jag nära pulpan på ena klon på baktassen. Tydligen sliter den lilla damen ner klorna rätt bra när hon springer som attan på sina glädjefnattrundor.
 
Mimi pep till lite och det blödde lite, men Mimi var så förlåtande och för att avdramatisera låtsades jag klippa ett par klor till. Inga problem med den damen, men JAG får dåligt samvete.
 
Jag överlåter det där med kloklippning till andra.
 
God morgon! :D

Rätt energi ger bra hund

Hittehunds Chanel, LM (lite "Hittehunds" hon också ;)), Chili och Hittehunds Mimi.
 
Nu ligger Mimi helt utslagen i soffan. Vi tog en lång morgonpromenad som vanligt, sen jobbet några timmar och efter det träffade vi gänget på bilden och gick en rätt lång promenad och avslutade med en kopp kaffe.
 
Det är roligt att prata med LM, prata hundar, prata teorier, tankar man har, vad man tycker är bra och mindre bra när man har hund.
 
En sak vi pratade om är hur viktigt det är att man har rätt energi. Hundar är känsliga för sånt. Förr i världen var jag alltid stressad inombords och jag tror det var orsaken till att jag aldrig fick riktig kontakt med mina hundar (det jag då kallade för att "ha pli" på mina hundar). Att varva ner och "bara vara" och att "leva i nuet" och att ha känslan av att ha all världen tid betyder så mycket när man är med sin hund. Jag tror att de som mediterar förstår hur jag menar och de som har turen att vara sån alldeles av sig själva.
 
Ord, kommandon och korrigeringar ger inga bra, variga resultat om du inte är i samspel med din hund. I varje fall inte om du vill ha en lugn, sansad hund som nästan automatisk beter sig så som du önskar när den har "åldern inne".
 
(Nu tog jag av lite. Detta är alltså MINA ord, så ingen tror att detta är något LM och jag har "bestämt". Det är MINA åsikter jag skriver om.)

Gnager på sitt eget ben

 
Det problemet har jag aldrig hört om förut. Har du frågat veterinär om det?
 
Till ex nafsar/gnager vissa hundar på sina tassar/ben de första veckorna när man ändrar foder till BARF. I och med att jag själv är insatt i hur det är för människor att utesluta kolhydrater (många får ont i huvudet, yrsel och illamående de första veckorna) såg jag till att ge Mimi en sakta tillvänjning.
 
Vad jag vill fram till är att kanske din hund reagerar på något som du kan göra något åt? Det kanske kan handla om brist på vitaminer eller mineraler? Kanske den reagerar allergisk på något, typ pollen? Jag kastar ur mig idéer som inte är underbyggda då jag inte har en aning. Men jag tycker verkligen du skall kontakta veterinär. En hund som gnager på sitt ben mår ju inte bra.
 
Vira på bandage som du kletar Sambal Olek eller något annat hunden hatar på, är en nödlösning. Eller dra ner på maten och ge henne tuggben som tar evigheter att jobba klart med? Om hon gillar tuggben så mycket vill säga. Men jag tycker du skall hitta orsaken. Jag har svårt för att tro att en hund gör så utan någon orsak.
 
Har det med löpet att göra borde du kanske överväga att kastrera henne.

Vacker syn

 
 
Mimi upptäckte aldrig dessa sötnosar när vi gick i skogen. Men har jag lärt känna henne rätt hade hon
heller undvikit än att springa dit. Kaniner, harar och fåglar är nog roligare och mer lagom storlek.
 
 
God morgon! :D

Ett inlägg om Hittehund, tuggummi och babbel

Hittehunds Mimi och Hittehunds Chanel.
 
Om allt går enligt planerna skall Mimi och jag träffa Lenamaria (voläntär för Hittehund), Hittehunds Chanel och Chili i morgon eftermiddag. Och nu kom jag på att Mimi som brukade äta alla tuggummi som kom i hennes väg faktisk inte har plockat upp ett enda tuggummi sen vi träffade Lenamaria. Det var 14.maj och då undrar jag på om det är BARF som har samma effekt på hundar som LCHF har på människor. Att hennes sötsug har släppt taget. Verkar nästan så. Hon var helgalen i tuggummi innan (inte bra, sötningmedel är giftigt för hundar).
 
Skall blir så mysigt att träffa dem. Förra gången babblade och babblade vi, men trots det kom jag på efteråt att det var MASSOR mer jag ville prata och fråga om.

Framåt marsch

Svorskan: "Mimi? Kom så skall jag lära dig marschera".
 
Svorskan: "Så här gör du. Upp med ena foten och sträck fram, då blir det höga fina raka steg".
 
Mimi: "Så här menar du?".
 
Ni som har semester borde passa på att njuta trots vädret. Själv har jag bokslut på jobbet, bokförde för dottern i går och gör massor med grejer utöver det. Jag hinner inte städa, men det är ett lyxproblem. Rätt bra också, så kan inte dottern anklaga mig för att vara pedant. (När det gäller hennes bokföring klagar hon INTE över att jag är noga ;)).

Bilder som inte behöver text

 
 
 
 

Ett litet tips ifall ifall

Flera tidningar skriver om att FBI har stängt ner flera servrar som hade virus och att detta kom till (och har) påverkat mångas datorer. Det verkar också som att Telia och Tele2 har problem. Expressen skriver bl annat så här:

"I dag kan tiotusentals datorer tappa internetuppkopplingen. Orsaken är ett gammalt virus som FBI har arbetat för att stoppa. Trojanen ändrar datorns inställningar och skickar användaren via speciella servrar till skumma hemsidor".

De länkar dessutom till ett gratis program man kan köra om man har problem på sin egen dator: HÄR.

(Det idiotiska med detta inlägget är att om just DU har detta problemet så kan du inte heller läsa detta.. ;D)


Så grön är jag inte

Okej att jag är norska, men ni lurar inte mig!
 
God morgon! :D

En av skogsrundorna Svorskan, Janne och jag gick när vi hälsade på hos Janne

Ett vännepar av Janne var med och de har en hund som heter Tezzie.
Helgalen i pinnar var hon. Och i att bada.
 
Här ropade hon på mig: "Mimi! Här kan vi bada!".
 
"Shit pommes frittes! Here I come!!".
 
Jag hoppade ut i vattnet och simmade en runda eller två. Till Svorskans förvåning.
Hon visste inte att jag faktisk tycker mycket om ett dopp (bara jag är
tillräckligt varm i kroppen).
 
 
Efteråt lade jag mig för att torka medan "galna Tezzie" apporterade pinnar i
vattnet. Igen och igen.
 
 
Mitt inne i skogen (Bunketorp och ovanför "Himlabacken") stannar Jannes vänner
upp och berättar att under just det här trädet förlovade de sig 21.maj 1988.
Egentligen skulle de ha förlovat sig dagen innan, men de började bråka,
så de hittade en "nödlösning" dager efter. I skogen där de nästan dagligen
går en promenad. Mycket rolig OCH gullig historia, men jag berättar inte hela.
 
 
Och sen gick vi hem igen. Jag och Tezzie först förstås.
 

Jag har dammsugit mina trosor

Så går det när jag klipper och borstar Mimi i bara trosorna.

Nu är det dokumenterat

Jag var angelägen om att dokumentera att dottern faktisk följde med ut på
morgonrunda en söndag. Hon var dock snäppet MER angelägen.
 
 
Hon fotade havet, statyer och Mimi.
 
 
Och så pussade hon lite på Mimi också.
 
Selma Lagerlöf och jag.
 
Dottern fick glädjen av att se Mimis glädjefnattrundor som verkar ha blivit en daglig förteelse (till min stora glädje). Att få med dottern klockan sju en söndag morgon var något jag aldrig trodde skulle ske, men det gjorde det.
 
En och en halv timme utmed havet var riktigt mysigt. Och nu tittar solen fram också.

Hör och häpna

 
Dottern sa i går att jag skall ringa och väcka henne när Mimi och jag går ut på morgonrundan. Hon vill nämligen hänga med. En söndag morgon? Vid sju-tiden? Jag får nog ta med kameran. :D
 
God morgon! :D

Att lära en gammal hund att sitta

 
Så som jag ser det så är ni illa tvungna att sätta er ner tillsammans och komma överens om vad hunden skall få lov och inte få lov att göra. Punkt två blir att komma överens på vilket SÄTT ni skall göra det och punkt tre är att ni får hjälpas åt att påminna varann när ni missar. Lagarbete med andra ord.
 
Konsekvens MÅSTE till och vad andra säger eller gör spelar ingen roll. Säg till gäster med bestämd röst att de får absolut inte hälsa på hunden förrän NI säger till. Informera gärna innan de kommer. Börjar nån argumentera, så fråga om de tycker det är lika okej att hunden hoppar när den har leriga tassar. Och ingen ifrågasätter när man sätter gränser för sina barn, det borde folk inse att man inte gör när det gäller hundar heller.
 
En hund har man i många år, det är viktigt att alla i hushållet trivs med de regler som finns. Din sambo borde inse att hunden får det mycket bättre om du också trivs med hur det är.
 
När ni väl har kommit fram till hur ni vill ha det finns det många olika metoder att träna bort gamla ovanor. Själv gillar jag mjuka metoder som uppmuntrar hunden att göra rätt och samtidigt får den att känna sig duktig. Det som också är bra med att träna positivt är att man själv inte så lätt blir otålig eller irriterad. En del av hela grejen är ju att ha tålamod, uppmuntra och ge beröm. Att träna med "Nej!" och "Fy!" gör en själv på dåligt humör och hunden lyder mer för att slippa få skäll, istället för att göra som man önskar därför att det är kul.
 
Specifika problem, enskilde beteenden som du vill träna bort är svårt att ge råd om. Mimi hoppade upp väldigt mycket när jag fick henne. Jag valde att varje gång vända mig bort och stå bortvänd tills hon inte hoppade och hade lugnat ner sig. Inget "Nej!" eller "Fy!", jag sa inget alls, bara avvisade henne med kroppsspråket. Hon är åtta år, det tog en månad så hade hon slutat med det. Numera hoppar hon bara en sällan gång när hon är väldigt otålig och glömmer bort sig.
 
Finns det inget som hunden hatar? Doft, smak, saker eller annat? För i så fall kan ni lägga det på bordet när ni inte är hemma, medan när ni ÄR hemma så ser ni till att korrigera. Det allra bästa när man korrigerar är att hinna avleda eller korrigera INNAN hunden hinner göra det den har tänkt. Det kräver att man är uppmärksam, men det är otroligt effektivt.
 
Jag själv har aldrig använt sele på mina hundar, men jag tror det finns sele som är snäll mot hunden samtidigt som den inte drar när den har den på sig. Hör i en bra djuraffär. Annars handlar det om träning där också, att ni bägge är konsekventa och använder samma metod.
 
Om ni utöver att korrigera hunden i vardagen har tänkt träna (till ex att gå fint i koppel) så trötta gärna ut hunden innan, så den inte spritter av överskottsenergi.
 
Jag är som jag har sagt många gånger tidigare ingen expert och dessutom är alla människor och hundar olika. Man måste hitta det som passar en själv och just den hunden.
 
Ofta kan man jämföra det att uppfostra barn med det att uppfostra en hund. Barn som får mycket positiv feedback känner inte så stort behov av att vara olydiga. Barn som bemöts med ett lugn och rätt tonläge brukar själva lugna ner sig och inte bli högljudda. Barn som får tillit och förtroende växer och blir mer självständiga och stolta.
 
Dina frågor var väldigt omfattande.:D  Fråga mer specifikt om du undrar på mer, så skall jag försöka svara så gott jag kan under detta inlägget.
 
 

I toppkondition

En morgonpromenad på två timmar är avklarat.
 
 
Mimi var lös hela tiden och sprang och nosade.
 
 
På slutet av rundan fick hon rejäl glädjefnatt och sprang som en
galning hit och dit, gjorde självmant branta svängar och
avslutade med att springa i stora cirklar.
 
 
När jag fick Mimi var hon ovan vid att springa och blev jättetrött efter en promenad på 30 minuter i koppel. Nu är hon i utmärkt kondition och sparkar ifrån med kraft i benen. När hon får sina glädjefnatt och jag börjar skratta tar hon i ännu mer. Mimis stora lycka är att charma och hon är väldigt medveten om när jag låter mig charmas.
 
Nu skall jag till stan och shoppa och Mimi stannar hemma och vilar upp sig. Jag tror inte hon har något emot det. Faktisk brukar hon gå och lägga sig i soffan när hon förstår att jag skall gå och där ligger hon och tittar på mig med en blick a la "Ja men så STICK då! Jag ligger gärna här och myser så länge". Samtidigt som svansen dunkar i soffan.
 
God morgon! :D

Väntar på att det skall plinga på dörren

Jag ringde polisen i morse då jag inte vill att någon annan skall bli utsatt för blottaren så som jag blev. Dessutom var han skrämmande. Först blottade han sig, sen gick han bakom mig och runkade med ena handen och försökte vinka mig till sig med den andra och så följde han efter mig i ca 15 minuter.
 
En stund efter att jag hade ringt 112 och blev kopplat till polisen, ringde polisen i Landskrona mig upp och bad mig beskriva gärningsmannen och förloppet (igen). Han sa då att de skulle återkomma till mig och ta en anmälan.
 
Det har de inte gjort än, men de väntar kanske på att det skall bli kväll? Fredag kväll i sällskap med en eller flera uniformerade män? Hehe..
 
Sen Googlade jag "blottare Wikipedia" och då fick jag upp en generell beskrivning för exhibitionism och där ingår bloTTare och bloGGare. Så då vet vi det. ;D

Händelserik morgon

Jaha, då började jag dagen med att se en snopp, en man som runkar och sen har jag pratat med polisen två gånger om.
 
Med andra ord såg Mimi och jag en blottare som sen följde efter oss. Väldigt obehagligt var det. Tyvärr hade jag inte mobilen med, så jag kunde vare sig fota eller ringa polisen, men sistnämnde gjorde jag när jag kom hem.
 
För de med lokalkännedom: Han kom med cykel i området mellan Västervångskolan och Exan. Sen följde han efter mig runt hela Exan-området. Grått hår, stor man, svarta arbetsbyxor, grön vindjacka och en svart mountainbike.

Ensam hemma

 
Hundar är olika och jag tror man får anpassa hur man vänjer de. Rent generellt har jag (när jag tränar den att vara själv hemma) gjort så här:
 
- Rastar hunden ordentligt. Gärna så att den är riktigt trött.
- Ger den ett tuggben eller liknande (inte nödvändigt, beror lite på hur det känns med just den hunden).
- Jag är tydlig med att jag går. Jag säger: "Du får bli här, jag kommer snart".
 
Sen går jag iväg. De första gångerna klär jag på mig, tar på skor, går ut, låser dörren och står utanför och lyssnar om jag hör något. Gången efter går jag en bit ifrån dörren och väntar 5-10 minuter. Därefter utökar jag avstånd och tid. När jag kommer in igen har jag alltid hälsat på mina hundar, men på ett lugnt sätt. Är hunden väldigt uppjagad skall man kanske vänta lite med att hälsa så att man inte uppmuntrar den i beteendet.
 
Det är nog en smaksak hur man gör, andra gör kanske annorlunda? När jag säger till Mimi: "Du får bli här, jag kommer snart" går hon och lägger sig i soffan. Hon sitter alltid vid dörren när jag kommer hem, men jag är rätt övertygad om att hon hör mig innan och går dit då. Jag har lagt filtar i soffan och kollat hur sängkläderna ligger för att se hur hon "rör sig" när jag är borta och hon lägger sig både här och där. Vissa kör igång videoopptak eller bandar ljudet i hemmet när de är borta för att kolla hur hunden är och/eller mår.
 
Jag har ingen erfarenhet av en hund som har problem med att vara hemma själv, så jag har inga specialråd att komma med. Hoppas att detta kan hjälpa ändå. Dessutom kan det vara att andra har god råd?
 

Svar på fråga om BARF

 
Efter vad jag vet kan man börja med BARF så fort valpen avvänjs från att dia sin mamma. Men säker är jag inte. Är den 6 månader borde det oavsett inte vara för tidigt och jag tror chansen för att hennes mage blir bra med BARF är stor.
 
"Vom og Hundemat" har fullvärdigt foder både för vuxna hundar och för valpar. Kolla upp vilken djuraffär i din närhet som har det. Utgå från det och sen får du prova dig fram vad gäller tuggben, märgben och bogblad. Hon behöver ju få jobba med tänderna också. Vom och oxhjärtan har jag serverat henne till middag ibland. Då blandar jag i lite spenat. Ibland ett ägg och dessutom tillsätter jag Omega 3 i hennes mat en gång per dag. Torkad oxlever är bra mot trög mage, Mimi får det efter att ha smaskat i sig bogblad, så jag ger henne lite oxlever innan och efter och då är det inga problem.
 
BARF kan du vidareutveckla efterhand om du bara har ett fullvärdigt foder i utgångsläget.
 
Själv handlar jag det mesta som är lite "annorlunda" hos Zawicca i Helsingborg (finns på FB). Jag vet inte vart du bor, men Googla "Vom og Hundemat" så tror jag du hittar deras återförsäljare. När du väl har hittat en djuraffär med kunskap om BARF kan du fråga där och så rekommenderar jag att du köper en bok om BARF.
 
De verkligt tuffa slänger en rå kyckling med ben och det hela till hunden en gång emellan (lite överdrivet dock ;)) och så är det bra med det. Mimi är en "slukare", så jag vågar inte ge henne stora bitar eller ben som kräver att hunden är bra på att tugga sönder.
 
Det behöver inte göras så svårt. Börja med fullvärdigt foder först och så jobba dig vidare. Jag gör så med Mimi just för att känna mig säker på att hon får alla vitaminer och mineraler hon behöver. Jag skrev ett inlägg i juni om BARF som går att läsa HÄR.
 
Jag är nybörjare på området själv, så om någon har tips och råd är de hjärtligt välkomna!

LCHF-middag på 15 minuter och med minimalt med disk

Du behöver (för en person):
 
1 st stekjärn
1 st kökskniv
1 st stekspade
en rejäl klick smör
lagom med fläskfilé
salt, peppar, paprikapulver
1 st stor tomat
6 st champinjoner
lagom med gul lök
en bra slant vispgrädde
10 sockerärtor
 
Smält smör i stekjärnet medan du skivar upp fläskfilé. Krydda den med salt, peppar och paprikapulver (snåla inte). Lägg köttet i stekjärnet, dela tomaten och lägg den i stekjärnet också. Skiva svampen och löken och släng det också i stekjärnet. När det är klart häller du i lagom med vispgrädde. Låt det stå och puttra medan du delar sockerärtorna i två, tre bitar.
 
Voila! Middagen är serverad.

Mimimedmicken

Först kollar man att allt är klart.
 
Sen kör man "Allsång i skogen".
 
God morgon! :D

Svorskan, borsten och jag

Att bli borstad i skogen är helt perfekt.
 
 
Då kan jag titta mig runt medan Svorskan håller på.
 
 
Och så avslutade jag seansen med att kolla utsikten.
 
 
Jag får väl avsluta med den här bilden, så ingen tror jag ljuger när jag säger jag älskar borsten.
 
Svorskan skall tvätta kläder, så nu skall jag lägga mig i soffan och slöa lite. Slafs på er! :D

Öronlyft

Hemma hos Janne gjorde vi jordgubbstårta.
 
Efteråt fick Mimi sin mat serverad i en odiskad grädd-skål. Det var populärt. 
 
God morgon! :D

Vi tågade in och tågade ut

Nu är vi hemma efter att ha rest i nästan 8 timmar och vi har suttit på
tåget i över fem timmar.Så här satt hon i två minuter.
 
Så här låg hon i tre minuter.
 
Resten av tiden låg hon så här.
 
Hon är helt exemplarisk att resa med. Helt otroligt. Lugn och fin på stationen, samma sak in och ut av tåget och även under tiden inne på tåget. Jag trodde hon efter tågbyte i Göteborg skulle vägra gå in för att det var tråkigt, men hon verkar älska att resa.
 
Inget fisande heller som tur var. Annars hade vi nog blivit portade av SJ för all framtid.
 
Nu är vi trötta efter att ha hälsat på Janne i Göteborg och senare min syster och svåger i deras "residens" nära Arvika. I morgon är det jobb igen, så nu skall vi försöka varva ner.
 
Jättemysigt har vi haft det. Långa promenader i skog och mark, Mimi har kunnat springa lös jättemycket och så har hon badat (och simmat) flera gånger om. Två hundkompisar har hon träffat under tiden också. När Mimi är happy är jag happy. Med andra ord, vi är väldigt happy just nu. Och lite trötta.

RSS 2.0