Tandtips

Jag har aldrig hört att vilda djur får tandlossning. När jag på djurfilmer ser tigrar, lejon och vargar verkar de ha världens finaste tänder. Varför får hundar tandlossning då? Varför tror man att hundar behöver torrfoder eller specialtuggben för att hålla sina tänder rena? Varför måste man borsta hundens tänder?
 
Helt enkelt därför att de får beläggning på tänderna, precis som vi människor. Men varför får de beläggning på tänderna? Jo, vi ger de kolhydrater. Om man ser till att hunden får (så att säga) helt kolhydratfri kost, godis och tuggben så är problemet löst.
 
Jag ser samma effekt på Mimis tänder som på mina. Vi bägge äter minimalt med kolhydrater (jag äter efter LCHF, Mimi äter efter BARF) och får minimalt med beläggning och ingen tandsten.
 
Dr. Dahlqvist har skrivit om det här.
 
Mimis veterinär/tandläkare påstod (december 2011) att Mimi skulle behöva sövas igen och möjligen dra flera tänder (efter 6 månader), även om jag borstade hennes tänder dagligen. Men efter att jag ändrade Mimis kost så har hon inte fått det minsta tandsten och andedräkten är hur fin som helst.
 
Testa själv! Ta en dag där du inte äter kolhydrater och känn hur tänderna känns på kvällen innan du borstar. Det känns helt annorlunda, jag lovar! Eller om du inte vill testa på det sättet, så kan du göra tvärt om. Testa att borsta tänderna och sen gör de luddiga med att vräka i dig en chokladkaka och en påse med chips (om jag skall vara ärlig låter det roligare ;)).

Väder man blir skitig av - skitväder

 
Nu spelar det ingen roll om det regnar eller inte. Heltäckande regndress/overall åker på oavsett. Det är så blött ute så annars måste jag duscha av Mimis underrede varje gång vi har varit ute. Jag tycker mig märka att även Mimi tycker det är tråkigt att vara blöt (och skitig) mer eller mindre hela dygnet.
 
Den syns bättre på denna bilden. Jag köpte Mimis
fyrbent.se. Jag menar det är samma som
denna, även om Mimis är helsvart.

Dagens renoveringstips

Jag kollade tapeter i affären. En rulle av den jag vill ha kostar 428 kronor. Jag skrev ner vad den het och färgnummret. När jag kom hem Googlade jag och hittade samma tapet på nätet fraktfritt för 359 kronor rullen. Jag sparar med andra ord 69 kronor rullen. Behöver man 10 ruller är det nästan 700 kronor.
 
Om jag gissar rätt kan man spara rätt mycket på tapetklister också.
 
De pengarna kan jag ha annat roligt för. Heja Google!

Så himla LCHF-gott

 
Jag hittar ingen rimmad fläsklägg utan konserveringsmedel, men kroppen får väl tåla lite skit ibland. ;)
 
Dagens middag var kokt rimmad fläsklägg, kokt blomkål, en rejäl klick crème fraiche och finriven pepparrot. Bortsett från koktiden för fläskläggen är det superenkelt och snabbt gjort. Man kan inte misslyckas!

Från noll till hundra

Missvisande bild.
 
Mimi är den mest morgonpigga hund jag har varit med om. När jag tänder ljuset vid sängen kan hon direkt göra lekinviter i andra sidan av sängen. Annars drar jag henne intill mig och myser. Men om jag slutar pussa, klappa eller klia så blir hon som en boaorm för att försäkra sig om att jag inte somnar igen.
 
Överlag är hon pigg och alert, så hur hon kunde se så ut på bilden förstår jag inte. Janne måste ha fångat henne i ett unikt ögonblick.
 
God morgon! :D

Akut hungrig i Malmö

- Det är ju inte så farligt om jag tar en hamburgare på Burger King.
- Jag köper ju inte en hel meal. Bara hamburgaren. Ingen läsk.
- Det är brödet som är boven, jag kan låta bli att äta brödet.
- Smart! Det gör jag!
 
Ups! Det gick inte så bra. Jag svalde ursäkten. :D

Snö och tö på samma gång

 
Mimi tyckte hon var så dygn sur/genomblöt när vi  kom in efter morgonrundan, så när jag skulle gå till gymmet och sa: "Du får bli här, jag kommer snart" sprang hon in i sovrummet och tog ett stort skutt upp i sängen. Där är det ju JÄTTEBRA att torka sig. På de vita sängkläderna. :D

Typisk män?

Detta var inte så lätt att lägga, men jag fick bra hjälp på traven av Janne
(som påstod att han inte gillar att lägga pussel) när han var här.
 

JAG tog inga initiativ till att han skulle sitta vid pusslet. På förmiddagen när vi skulle ut på promenad med Mimi fick jag ropa, jag undrade vart han var. Då hade han självmant fastnat vid pusslet som låg på matrumsbordet.

Näck i snön

Det är töväder, men snön har inte försvunnit än. Morgonens outfit var "näck med fladdrande öron".

Blundar för rampljuset

Jag försöker lära mig att frisera en cocker rätt. Helt jämnt runt nosen med effileringssaxen blev det inte, men det kan vi rätta till. Annars tycker jag att jag har fått huvud och öron rätt bra nu. Tassarna är extra nedklippta i och med snö och töväder om varann, så de visar vi inte upp. Ryggen är slät och fin efter att ha ryckt med en Mikki-kniv. Smidigt. Mutar man Mimi med godis under tiden har hon hur mycket tålamod som helst.
 
Rakapparat skulle jag haft till hennes haka och hals, men jag tycker det är för stor investering. Jag får heller ta den tiden det tar att effilera där också - när jag känner för det. Möjliga cocker-experter som läser får gärna komma med goda råd. Mimis öron "knöt" jag ihop med ett gummiband på huvudet medan jag jobbade med halsen.
 
Vad långa öronen ser ut när man effilerar bort längst upp på örat. Pälsen på öronen är också
svart, det är ljuset på bilden som blev fel.

Den grå vardagen får färg

Det sägs att man alltid skall ha något att se fram emot. Att det skapar livsglädje i vardagen. Att det är viktigt att man har mål och mening. Inte bara i nuet, men framöver också.
 
Nu har Janne och jag planerat en udda helg i mars månad. Så himla roligt! Och annorlunda! Inte alls något som var och varannan gör. Ni kan ALDRIG gissa vad det är. Helt banne mig omöjligt, så otippat är det. Den som gissar rätt får en länk, men jag lovar - ingen kommer att kunna gissa rätt.
 
Det är inte säkert Mimi får följa med. Jag får se.

Frukostlyx

 
I vardagen äter jag som oftast en LCHF-smoothie. Jag krossar frysta blåbär och hallon som jag blander med hälften Philadelfiaost och hälften ekologisk yoghert. Ovanpå brukar jag ha lite mandelflarn och kokoschips.
 
I dag lyxade jag till det. Kallrökt lax, äggröra och romsås - så gott!

Fjäsk = charm

 
Nu skall vi ut på en längre morgonrunda. Visst ser Mimi rätt bestämd ut på bilden? Hon är aldrig envis eller svår, men hon visar vad hon vill (numera). En dam med mycket personlighet och som mest glad blir hon när jag skrattar åt hennes fjäskande (läs: charm) - oavsett om hon får sin vilja genom eller ej.
 
God morgon! :D

En plopp eller en grejs eller sånt där ni vet

Jag tycker inte att det är viktigt att skriva eller prata korrekt i vardagen, poängen är att folk skall förstå vad man säger. Däremot retar jag mig på när man är slarvig i uttrycksformen, men det är något annat.
 
När man vidareutbildar sig borde man tänka på att det finns ett språk bland de som tar samma utbildning och ett språk som är allmänt. Att slänga runt sig med speciella ord (heter "fremmedord" på norska, men kommer inte på vad man säger på svenska) och tekniska termer upplever jag som att man vill visa hur "kunnig" man är och att man söker bekräftelse på att man är duktig.
 
Är man trygg i sig själv har man inget behov av att demonstrera med alla ord och formuleringar. Är man trygg i sig själv och vill att andra skall förstå vad man säger ser man till att använda ett folkligt språk bland allmänheten.
 
Jag kör medvetet med ett lite slarvigt språk i bloggen. Jag tycker det är roligt och får nog av affärsspråket på jobb (jag är faktisk rätt duktig på den typ av korrespondens - så ni vet liksom ;)). Och akademiker som språkligt inte har behållit fötterna på jorden anser jag som arroganta och självupptagna.
 
Om någon pratar över huvudet på dig, så känn dig inte liten. Känn dig heller tvärt om, känn att den som pratar över huvudet på dig har missat något på vägen. De är mer upptagna av att imponera än att vilja att andra skall förstå en. En högutbildad är inte nödvändigtvis klokare än en analfabet, det är viktigt att komma ihåg.
 
Dottern är väldigt upptagen av att man skall skriva rätt svenska och elaka mamman tycker faktisk det är lite roligt när hennes läsare påpekar när hon skriver fel. ;D

Det tål hon inte

 
Jag köper färskfoder och ger Mimi. Nu har jag kommit på att kycklinghjärtan (och antagligen all inälvsmat) blir hon lös i magen av. Så det får vi sluta handla. Men lammvom, kalkon, nötkött och annat gott är prima. Hon blir inte lös i magen efter EN måltid med enbart kycklinghjärtan, men två, tre såna måltider efter varann är uppenbarligen inte det helt stora. Det tog några gånger innan jag kopplade det.
 
Hon var lös i magen i går kväll och fick två Canikur-tabletter direkt när vi kom in. Och sen fick vi springa ut en gång tidigt på natten. Nu verkar det vara helt okej igen. Jag har gjort till vana att ge henne en omgång Canikur så fort hon har diarré. Jag vet ju inte om det hade fortsatt UTAN Canikur sen, men vi har fått stopp på det i varje fall. Hon hittar saker att äta ute, så som vårrullar, gamla mackor och annan skit som jag inte vet vad är. Det är omöjligt att undvika till 100% och ett alternativ är att hon får ha munkorg på sig när hon springer lös. Jag har köpt en, men jag drar mig för att använda den. Hälften av det roliga är ju att leka inkallning och få godis. Det är svårt att äta godis med munkorg på. Men måste vi, så måste vi. Jag avvaktar lite. Det känns som att ju mer jag lär henne att känna, desto bättre blir jag på att både bromsa henne från att äta olämpliga saker + hejda en lös mage.
 
Men denna gången var det mitt fel. Jag har misstänkt tidigare att hon inte hanterar ren inälvsmat, men hade glömt bort det. "Straffet" blev en natt med mindre sömn.

Skall bli jättegammal

Varje dag, flera gånger om dagen får hon mig att skratta.
 
 
Varje dag, minst två gånger i dygnet ligger hon så här.
 
Den dagen hon inte finns längre kommer det att kännas som ett stort öppet sår i bröstet. Jag försöker låta bli att tänka på det, men ibland blir det bara så. Det är sån jag är, försöker förbereda mig känslomessigt för saker som kommer att göra ont (trots att jag vet att det inte funkar).
 
Det betyder inte att jag inte uppskattar nuet med Mimi. Det gör jag nog ännu mer i och med att jag inte kan låta bli att tänka hur livet blir utan henne. Självklart har Mimi och jag bestämt att det skall bli lääääänge till. Mimi har lovat att slå alla rekord i att bli gammal cocker.

Att ta egna initiativ

 
Jag jobbar på att få Mimi att förstå att hon själv skall komma på vad hon skall göra när vi klickertränar.
 
"Jag ser du har klickern och känner doften av godis, men varför klickar du inte?".
 
 
"Snälla?"
 
 
"Kan du inte BERÄTTA för mig då? Jag VILL ju göra rätt".
 
 
..och så tycker jag synd om henne och ber Janne göra några småljud som lockar hennes uppmärksamhet. Det får henne att titta åt hans håll och efter att ha hjälpt henne på traven några gånger förstår hon att det är det hon skall göra. Titta på Janne.
 
Man skall ju egentligen inte hjälpa, men Mimi blir som paralyserad och jag kan inte låta bli att tycka lite synd om henne, hon ser så frustrerad ut. Men när hon HAR kommit på vad jag vill, förvandlas jag till en godisautomat. Då gör hon vad hon skall igen och igen och igen.

Det måste göras ordentligt

När man har blivit badad MÅSTE man springa fnattrundor och sen skaka av sig i soffan.
 
 
Man måste skaka av sig REJÄLT i soffan.
 
 
Sen bäddar man ner sig i en filt. Det är viktigt att man gör det noggrant. 
 
 
Väldigt noga och minuten efteråt försvann nosen också.

Mimi berättar om gårdagen

Att kontrollera omgivningen är mycket viktigt när man är ute på promenad.
 
 
Men nu tyckte jag någon kallade? Aha! Svorskan!
 
 
Hej! Här är jag. Snabba på med godisbiten tack!
 
 
Oj! Kolla vilken hög med fåglar!
 
 
Jag bryr mig inte om såna grejer. Bara fasaner om de skriker och lyfter framför nosen
på mig. DÅ kan jag inte låta bli att springa efter. Men här kallar Janne på mig och
han är kul att springa till. Det betyder mer godis!
 
 
Jag kommer, Janne! Springer som attan!
 
 
Pust och pes! Snart framme. Godis tack!
 
 
Och full fart tillbaks till Svorskan.
 
 
Godis- och andningspaus.
 
 
 
Hej så länge!

Det finns stunder man vill ha för sig själv


Mimi får morgonmassage

 
Nu mornar vi oss och sen skall jag tvinga Janne ut på långrunda och efter det kolla skidskyttestafett på tv i två omgångar. Är han snäll får kan kanske lite mat mellan varven också. ;)
 
God morgon! :D

Janne påstår att han inte gillar pussel

Nu har han fastnat. ;D

Mimis shoppingdag

 
I går handlade vi massor med mums på Zawicca i Helsingborg. Ankgodisbitar till exempel. Och tuggmaterial i olika former och frysen är fylld med färskfoder igen. Mimi har ätit färskfoder i snart ett år nu och tandhälsan är utmärkt och energinivån kan man inte klaga på.
 
Jag inbillar mig att hundar inte KAN få tandsten eller tandlossning om man enbart ger de naturlig mat från början. Mimis tandläkare var ju övertygad om att hon skulle behöva ta mer tandsten och alternativt dra flera tänder, men det har visat sig fel. Mat, tuggben och godis utan kolhydrater och tillsatsämnen gör susen!
 
 

Janne trodde han hade en stor en

Svorskan: Du har en liten en.
Janne: Vaddå?
Svorskan: Ja, du har en liten.
Janne: Vad behöver jag då?
Svorskan: En kåk eller en stor.
 
 
 

Mimis fotograf kommer

 
Mimi har borstat päls och tänder och gjort sig fin, för i dag kommer hennes (läs: vår) favoritvän Janne!
 
När jag vet Janne är på ingång brukar Mimi och jag gå ut och vänta på att han kommer körande. När Mimi upptäcker honom snurrar svansen nästan av. Hon hoppar aldrig upp längre, men när hon ser Janne kan hon inte låta bli.
 
God mat, gott vin och långa promenader står på schemat. Inte helt fel.

Halt och kallt

I den här kylan och föret som är, skolkar jag faktisk gymmet. Att jogga eller cykla på hala
vägar i onödan känns dumt.
 
 
Snö är bra. Då kan man med blotta ögat se vad som är så fantastisk intressant att nosa på.
 
 
Busungen.

Beter sig som en galning när det är snö ute

Se det snöar, se det snöar..
 
 
..det är väl roligt..
 
 
HURRA!
 
 
God morgon! :D

Dagens göromål

 
Dottern bokförde vid ena ändan av bordet. Jag lade pussel vid den andra. Nu skall jag bara pussla ihop hennes årsredovisning för 2012 också, men inte i dag.
 
Det är stor skillnad med att pussla ihop räkenskap på hemmaplan gentemot att göra det på jobbet där jag har alla hjälpmedel lätt tillgängliga och ett bokföringsprogram som jag kan utantill. Jag har inte ens en räknemaskin hemma så jag summerar allt i huvudet (det går fortare i huvudet än med en MINIräknare). SÅ kul! :D

På julafton


Dottern: Mamma? Det där stora paketet MÅSTE vara en resväska.
Svorskan: Varför det?
Dottern: Formen och inget annat är så stort.
Svorskan: Men öppna den först då.
Dottern: Största paketet först?
Svorskan: Ja, du vet ju att det är en resväska.
Dottern:Men AH! Du får ju inte SÄGA vad det är!
 
 
"Åh! Nämen nääää. Det är ju en RESVÄSKA!".
 
 
"Nu behöver jag inte låna din längre!".

Dagens ord

 
I mitt nästa liv vill jag bli en dokumentförstörare på mitt jobb. Den blir full hela tiden.

Tigrinnan

Mimi var otroligt tillgiven, mån om att vara till lags och nära på kuvad i sitt sätt när jag fick henne. Mitt första mål var att få henne i bra fysisk form. Det är gjort. Det andra stora målet var att väcka tigern i henne, få henne att visa vad HON vill och inte vill.
 
 
Till att börja med kom hon när jag kallade på henne när hon skulle bada, trots att det inte är
hennes favoritsysselsättning. Numera måste jag hämta henne när det är dags.
 
 
Och det är helt okej. Hon FÅR visa att hon inte älskar det.
 
 
Efterhand har hon visat att det att föna inte är så skitroligt heller. Här om dagen
hade jag först borstat henne, sen badat henne och när jag tog fram fönen och
skulle föna henne MORRADE hon till mig när jag hämtade henne.
 
 
 
 
Det låter kanske konstigt, men jag blev jätteglad. Nu fick jag äntligen bekräftat att hon inte enbart har börjat försöka undvika saker hon inte gillar, hon säger även ifrån. Bästa bekräftelsen som finns på att Mimi är Mimi och att hon tar för sig när hon tycker det behövs. Sen att hon inte fick sin vilja genom är en annan femma. ;)
 
Hon har det nog inte så illa ändå. Särskilt inte när hon får sitt älskade märgben. Och mål nummer två är uppnått. Jag har väckt tigern i Mimi! Yes!

Dotterns look alike i bloggvärlden - eller tvärt om

Carolina Gynning.
 
 
Katrin Z.
 
 
Blondinbella på fyllan 1.
 
 
Blondinbella på fyllan 2.
 
 
Blondinbella och Odd.
 
 
Foki.
 
 
Tyra.
 
 
Tyra med lite Lady Dahmer-stuk..
 
 
Tyra och hennes häst.
 
 
Kenza 1.
 
 
Kenza 2.
 
 
Paow.
 
 
Utan tvekan, Paow.
 
 
Kissie med fan.
 
Jag ber så hemskt mycket om ursäkt om någon tar illa upp. Särskilt dottern. ;D

I tusen bitar

 
Också inhandlat i dag, men nära dubbelt så dyrt som skorna. Janne vill säkert pussla nästa gång han kommer på besök. ;D

Dagens klipp

 
Jag gick förbi en sko-affär i stan. Utanför i en korg låg dessa. Björn Borg 1300 kronor. Endast två par kvar, det ena var i min storlek. De sålde de för otroliga 100 kronor! It made my day! :D

Helt vanliga, vardagliga saker

Mimi och jag gör som vi brukar. Vi sover, äter, går rundor, kissar, bajsar, myser och slappar. I övrigt joggar jag, gör mat, jobbar, städar och fixar alldagliga saker. Till exempel går mitt id-kort snart ut, så det skall jag fixa till veckan.
 
Med andra ord har jag inget att blogga om som jag inte redan har bloggat om och så är jag lite trött på att blogga om sånt jag redan har bloggat om. Därför är chansen rätt stor för att jag inte bloggar på ett tag. Skall försöka låta bli i varje fall, det är ju lite beroendeframkallande det här.
 
Men man vet aldrig. Plötsligt händer det! :D

Fullt upp


Vi gör såna vanliga sysslor som att borsta tänder.
 
Och så får man godis efteråt.
 
Springer och har kul på morgonrundan. I dag träffade vi på ett helt gäng hundar som Mimi
sprang lös tillsammans med.
 
Nosa är viktigt. Antigen kan man behöva markera sig eller så kan det finnas ätbara saker.
 
Slappa och mysa i soffan är också en viktig ingrediens.
 
 
Här skall handlas, städas, det är Tour de Ski på tv och skidskytte. Massor att göra med andra ord. Hoppas ni har lika underbart väder som det är här. Strålande solsken!

Hon bluffar och ljuger

Mimi brukar få frukost och sen ligga i soffan medan jag mornar mig med kaffe. I morse gick hon till dörren direkt efter frukosten, så jag gick ut med henne. Relativt snabbt både kissade och bajsade hon, så det stämde nog det att hon hade lite bråttom. När vi kom in igen gick det typ tio minuter, så satt hon vid dörren igen. Jaha, tänkte jag. Då är det magen som bråkar igen.
 
Men nej då. Hon tyckte bara att jag inte skulle morna mig med mitt kaffe. Vi gick i tjugo minuter utan att hon ens gjorde ansats till att kissa.
 
Så nu har hon kommit på hur HON kan bestämma när vi går ut. Hon är bra på att få sin vilja genom annars också. Hon verkar så mjuk och försiktig till sättet, men det är ett medvetet val från hennes sida. Hon charmar och fjäskar för att få som hon vill.
 
Att hon just nu ligger och gnaskar på märgben ser hon säkert som belöning för att hon är så slug. Och så söt, gullig, vacker och alldeles, alldeles underbar.
 
Inte så oskyldig som hon ser ut.

Jag är illa tvungen

Innan jul tog jag några blodprov och så mätte jag mitt blodtryck i ett dygn. I dag pratade jag med läkaren per telefon. Blodproven var bra. Hon sa att jag ligger rätt med tanke på medicinering för sköldkörtelproblem och mina kolesterolvärden är bra. Hon undrade om jag hade ändrat kost. Jag svarade som sant är att det har jag inte, att jag har ätit efter LCHF i tre år nu. Hehe.., jag kunde höra hur hon noterade. Det är inte så poppis det där med LCHF.
 
Mitt blodtryck ligger lite högt. Inte jättehögt, men i och med att jag har hjärt/kärl-sjukdomar i släkten ville hon helst medicinera mig. Jag "förhandlade" mig till en frist på tre månader för att själv försöka få ner blodtrycket UTAN mediciner. Det betyder att jag måste bruka allvar och få till en livsstil där det är naturligt att sticka ut och springa tre gånger i veckan och lära mig att inte stressa i onödan.
 
Jag vill heller springa och hålla mig i bra form än att stoppa i mig ytterligare mediciner. Ni kan väl hålla tummarna för att jag lyckas? Jag blir otroligt stolt om jag klarar av det. Det är inte så mycket som skall till, men det är rätt svårt att påverka blodtrycket - tyvärr.
 
Och så skall jag göra något varje dag som får mig att "bara vara". Att leva i nuet. Till exempel lägga pussel, klickerträna med Mimi, meditera eller hångla med någon. ;D

Mellandagspussel

Det går nog. En bit saknas, men den visste jag om.
 
 
Ett tag tyckte jag det saknades många ANDRA bitar och några andra fanns som inte hörde dit.
 
 
Men närå! Färdig!

På årets största pizzadag - åt jag nåt helt annat

Vi kunde inte bestämma oss för vilken fördrink, så vi beställde in två olika och
växlade på vem som drack av vilket glas. Stil och klass med andra ord. ;)
 
Biff, pommes, vitlöksbröd..
 
 
..och diverse olika såser.
 
 
Till dessert åt vi Gino. Världens bästa dessert.
 
 
Dottern åt inte upp sin - helt.
 
 
Det gjorde jag.
 
Dottern ville inte bli fotad och inte jag heller. Det är inte samma sak som att vi inte hade det jättemysigt - så ni vet liksom.

Jag duger inte till jakt

 
Jag tog det lugnt i går och var hemma. Vid tolvslaget överraskade dottern med att komma inom för att önska Gott Nytt år (med mera). Vi stod smårädda längst in på balkongen och tittade på fyrverkerierna medan Mimi låg i soffan och snarkade. Jag är nog den som uppskattar nyårsafton minst av alla, skotträdd som jag är. Tur jag inte skall användas till jakt. ;D
 
God morgon! :D

RSS 2.0