En plopp eller en grejs eller sånt där ni vet

Jag tycker inte att det är viktigt att skriva eller prata korrekt i vardagen, poängen är att folk skall förstå vad man säger. Däremot retar jag mig på när man är slarvig i uttrycksformen, men det är något annat.
 
När man vidareutbildar sig borde man tänka på att det finns ett språk bland de som tar samma utbildning och ett språk som är allmänt. Att slänga runt sig med speciella ord (heter "fremmedord" på norska, men kommer inte på vad man säger på svenska) och tekniska termer upplever jag som att man vill visa hur "kunnig" man är och att man söker bekräftelse på att man är duktig.
 
Är man trygg i sig själv har man inget behov av att demonstrera med alla ord och formuleringar. Är man trygg i sig själv och vill att andra skall förstå vad man säger ser man till att använda ett folkligt språk bland allmänheten.
 
Jag kör medvetet med ett lite slarvigt språk i bloggen. Jag tycker det är roligt och får nog av affärsspråket på jobb (jag är faktisk rätt duktig på den typ av korrespondens - så ni vet liksom ;)). Och akademiker som språkligt inte har behållit fötterna på jorden anser jag som arroganta och självupptagna.
 
Om någon pratar över huvudet på dig, så känn dig inte liten. Känn dig heller tvärt om, känn att den som pratar över huvudet på dig har missat något på vägen. De är mer upptagna av att imponera än att vilja att andra skall förstå en. En högutbildad är inte nödvändigtvis klokare än en analfabet, det är viktigt att komma ihåg.
 
Dottern är väldigt upptagen av att man skall skriva rätt svenska och elaka mamman tycker faktisk det är lite roligt när hennes läsare påpekar när hon skriver fel. ;D

Kommentarer
Postat av: Robert

Just nu uttryckte hon sig lite slarvigt på bloggen. Vad är skolöverdrag?? ;)

Håller med dig i övrigt. :)

Svar: Det är såna överdrag man får i skolan. Visste du inte det? ;D (Såg inlägget precis, kan tänka mig de skrattade gott och länge)
Svorskan

2013-01-25 @ 18:22:35
Postat av: Robert

Aha. ;D

Svar: Om du inte fick skolöverdrag när du gick i skolan kan det bli ett problem när du skall till Vårdcentralen. De vill att man skall ha på sig såna där. ;)
Svorskan

2013-01-25 @ 18:41:54
Postat av: Robert

Får hoppas att jag inte behöver gå dit. ;D

Svar: Har du verkligen inte dina skolöverdrag? Fy dig, Robert! :D
Svorskan

2013-01-25 @ 19:07:56
Postat av: Micke

Det är ju somså att på "nätet" så finns det en uppsjö av egenförklarande språkpoliser.Det tar sig ibland rent ut sagt löjliga proportioner.Kan man tala det vanliga talet kan man banne mej läsa och förstå också.Skulle man slå ner på alla felstavningar,särskrivningar och annat som är skrivet i talspråk så hade man nog inte tid till annat!

Svar: Helt rätt. Och språkpoliserna kanske gör så att någon som egentligen har något vettigt att komma med känner sig hämmad för kritiken över att de inte skriver rätt. Synd.
Svorskan

2013-01-25 @ 19:22:02
Postat av: Robert

Möjligt att jag har dem i nåt förråd nånstans. ;O

Svar: Du får leta. Nu. På studs. :D
Svorskan

2013-01-25 @ 19:42:10
Postat av: Robert

F-f-fast jag behöver inte till vårdcentralen just nu. Detta sagt med viss reservation. ;D

Svar: Jo, men du måste ha de ifall. Du kanske blir akut sjuk i natt. Man måste ha såna på akuten också. Annars nekas man och får ligga och död vid ingångsdörren. ;D (Sorry! Det tog visst av lite :D)
Svorskan

2013-01-25 @ 19:55:54
Postat av: Robert

Låter inte bra. ;D

Svar: Nej, det är illa om man är av med sina skolöverdrag! :D
Svorskan

2013-01-25 @ 20:44:34
Postat av: Hörni

Jag håller med dig helt, blir så irriterad på folk som alltid svänger sig med akademikerspråk, både i tal och skrift.
I bloggen tycker jag det är trevligt när man skriver lite mer som man pratar. Bloggarens personlighet kommer fram bättre då. Och jag bryr mig inte om stavfel eller grammatiska fel alls i bloggar. Det är ju det härliga med bloggar, vem som helst får skriva, vare sig man "kan" eller inte, har dyslexi eller bara allmänt svårt att stava eller uttrycka sig.

Svar: Ja, så är det. Alla skall få komma till tals oavsett hur man pratar eller skriver, utan att behöva vara rädd för kritik för språket.
Svorskan

2013-01-25 @ 22:41:52
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Kari Katralen

Robert: God morgon! :D

2013-01-26 @ 07:35:56
URL: http://svorskan.blogg.se/
Postat av: Hörni

Gooooodmorgon! :D

2013-01-26 @ 08:47:13
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: catta

Brukar kalla sånna för ordbajsare :D

Svar: Bra! :D
Svorskan

2013-01-26 @ 12:38:47
Postat av: Pia

Ja, sådana finns det gott om. Blir så förbaskad på min nya controller på jobbet som skriver allt på ett sådan ekonomspråk att jag sitter som en fågelholk. Ogillar att det får mig att känna mig dålig när det egentligen är hon som är dålig som inte kan säga sakerna på ett sätt att jag, som inte är utbildad ekonom, förstår!

En rolig sak måste jag berätta. På en fest stötte vi på en kvinna som jobbade på samma företag som maken. Vi hamnade vid samma bord och hon var jättefull och himla dryg mot en massa människor. Plötsligt säger hon till alla vid bordet att hon jobbar med human resources! Min man kunde inte hålla sig utan kläcker ur sig: "Jaha, du menar att du jobbar på personalavdelningen?". Kvinnan blev pionröd i ansiktet och stammade fram att ja, så var det ju! :)
Kram!

Svar: Hahaha! Det är bra att sätta folk på plats ibland.
Jag jobbar själv med ekonomi och förstår precis hur du menar. Det går hur bra som helst att förklara och berätta med ord som alla förstår. Jag kan förstå att man använder sig av termer om man är van vid att jobba ihop med andra som kan samma sak, men man skall och bör anpassa sig. Kram!
Svorskan

2013-01-28 @ 20:29:15
URL: http://pyssligapia.blogg.se
Postat av: Sofie M

Jag förstår vad du menar, men jag håller inte med dig helt :) Jag läser medicin och när man har pluggat ett tag är det många ord som man inte tänker på att andra inte kan, för de har blivit så självklara för en själv - man minns inte själv vilka ord man inte kunde innan! En del ord, åtminstone inom medicin men säkert även inom andra områden, FINNS det heller ingen synonym till!

Jag kan lugnt säga att jag är trygg i mig själv, absolut inte arrogant, självupptagen, bekräftelsesökande eller ser ner på andra - men ibland använder man ord som är väldigt vardagliga för en själv, inom sin utbildning och praktiserandet av den, men som man inte inser att andra inte kan.

Förstår man inte får man helt enkelt säga till och då förhoppningsvis få en bättre förklaring :) Inte bara gå och tro att alla som säger något man inte försvår, eller tycker är avancerat, är arroganta och självupptagna.

Svar: Och jag förstår hur DU menar. :) Det får inte gå till överdrift vare sig åt ena eller andra hållet. Klart man skall fråga om det är något man inte förstår, men jag tror en del känner som att andra pratar över huvudet på en medvetet och lätt känner sig små då. Det var lite det jag var ute efter, att inte känna sig liten, att tänka att alla duger precis som de är och våga stå upp för sig oavsett.
Svorskan

2013-01-28 @ 22:16:33
                Kommentera inlägget eller dö...Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0