Det som inte syns - finns inte

Det är svårt att ha en sjukdom som inte syns och knappt märks för utomstående. Jag har sjukpension på 50% och det finns en orsak till det - som inte syns. Ibland skulle jag önskat att jag hade en amputerad arm istället, så jag slapp förklara, bortförklara, ursäkta mig för att jag inte alltid räcker till och inte minst - bli förstådd. För det blir jag inte. Som oftast inte.
 
Jag har dejtat, men valt att avsluta dejtandet när jag förstår att den andra inte förstår. Jag kan inte vara sjuk och vara ihop med någon som inte förstår därför att det inte syns. Eller glömmer bort det så jag får förklara igen och igen - därför att det inte syns.
 
Och det "roligaste" är nog när jag berättar för folk att jag har en sjukdom som inte syns och är sjukpensionär till 50% får responsen att "I dag är frågan om du hade fått det, det är MYCKET svårare i dag!". Eller mina norska vänner och släktningar som säger "Reglerna i Norge är väldigt strikta när det gäller att få sjukpension!", ungefär som att jag inte är tillräckligt sjuk. Många tycker nog inte det, för det syns inte.
 
När jag först är i gång med att gnälla kan jag väl lika gärna fortsätta. Jag har handtremor, det vill säga att jag skakar okontrollerat om händerna. Ibland mindre, ibland mer. Varje jul är jag lika optimistisk och köper hem julpapper och band och fina kort och tror att jag DETTA året skall vara tillräckligt lugn om händerna så att jag kan packa in paketen snyggt själv och skriva fina kort till de jag tycker om. Varje julafton skrattar Regina och jag åt mina rufsiga paket, därför att gråta åt det är det ingen poäng i. Men jag saknar att kunna pyssla ihop nåt snyggt och fint. 
 
Det värsta med handtremoren är nog mer alla som stirrar. Som uppenbarligen tror jag är nära ett nervsammanbrott eller att jag har grava alkoholproblem. Det kan vara rena mardrömmen att äta ute. Jag kan väl säga som så att skall jag banta borde jag helt klart äta soppa till alla måltider, då är det inte mycket jag får i mig.
 
För att få lite balans i inlägget får jag väl lägga till att jag är så otroligt glad för att jag kan träna och hålla mig i så bra form som möjligt. Och jag uppskattar att jag lever i ett land där det är möjligt att ha en sjukpension på 50% - jag tror inte jag hade orkat annars..

Kommentarer
Postat av: Robert

Jag har läst inlägget. Däremot har jag inte kommit på än hur jag skall svara, men jag gillade det. :D

Svar: Jag tyckte du kommenterade bra jag. :)
Svorskan

2013-10-16 @ 19:30:47
Postat av: Robert

Nja, det gav mig många andra tankar i huvudet också. :D

Svar: Vad bra. Det skall lite till i vanliga fall räknar jag med? ;D ;) :D
Svorskan

2013-10-16 @ 19:58:25
Postat av: Robert

Typ. ;D

Har själv bedömts ha utmattningssymptom för några år sen. Det handlar ju om substanser i hjärnan och grejer, om jag fattat det rätt. Det kan ju också bli betraktat som nonsens av en del. :P

(Första gången av två jag har hamnat på Af:s rehabilitering sedan 2009. Den andra var förra året...)

De som bara tror att det som syns finns kan ju fråga sig hur mobiltelefoner funkar. ;D

Svar: Ja, hur man mår rent psykisk beror rent fysisk på substanser i hjärnan. Och så kallade lyckopiller kan till ex påverka det. Men då är vi tillbaks till min hjärtefråga igen och det är att behandla orsaken och inte symptomen och jag tror det finns massor av orsaker till att vi får obalans i våra substanser. Förgiftning, fel mat, vaccinationer, socker eller andra saker som vi kanske inte har en aning om. Det är alldeles för många som mår dåligt i dag och där läkare inte kan förklara varför. NÅGOT måste vara helt åt skogen - som vi inte har kunnat sätta fingret på än.
Svorskan

2013-10-16 @ 20:14:10
Postat av: Robert

För mig var det olämpliga miljöer som är/var problemet det största problemet. :)

Svar: Man får ta sina "svagheter" som en utmaning och försöka göra det till en styrka istället. Antigen att man kan övervinna eller tillfriskna eller att man tänker på det på ett annat sätt, så att det blir en styrka.
Svorskan

2013-10-16 @ 21:21:54
Postat av: Robert

För mycket stress med allt? :P

Svar: För mig har inte stress varit något problem, men har blivit det numera. Men jag har även fel på sköldkörteln (hypothyreos) och det är vanligt att man då inte är särskilt stresstålig. Det går att anpassa dock - som oftast. Man lär sig hushålla med energin. :)
God morgon! :D
Svorskan

2013-10-16 @ 21:35:40
Postat av: Hörni!

Ja fy det är jobbigt när andra inte förstår, jag vet. Och jobbigt att hela tiden känna att man måste förklara sig. På jobbet, på arbetsförmedlingen, för vänner och släktingar.. jag ska till och med sitta på arbetsintervju och förklara mig.. tror någon man får jobbet då? Nej. Samtidigt vägrar jag att ljuga, det får bli som det blir.

Slå in paket kan jag i alla fall, jag får väl hjälpa dig med det till jul. ;)

Svar: Håller med dig, VÄGRA ljuga! Ljuger man är det precis som att man skall skämmas och det skall man inte.
Jaaa! Du får komma hit och hjälpa mig! :D Vad mysigt!
Svorskan

2013-10-16 @ 22:14:44
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Anne

Det syns ju... okontrollerade skakningar på händerna syns ju. Hur kan det inte synas?
Folk är så himla dumma på många sätt.
Oförstående, egoistiska, ibland rent av elaka.

Jag har aldrig varit så sjuk tidigare som jag blev när jag opererats frisk... Om du fattar hur jag menar... :D
Alltså, det var först då jag blivit frisk som många fattade hur dåligt jag varit...

Svar: Ja, min handtremor syns. Den är dock inte SÅ handikappande som det som INTE syns. :)
Det där kan jag förstå, att när folk inte vet hur man kan vara när man är frisk - så förstår de inte hur sjuk man egentligen är.
Svorskan

2013-10-16 @ 22:24:55
URL: http://springasiglite.blogspot.se/
Postat av: Robert

Så kan det ju vara... God morgon! :D

2013-10-17 @ 07:38:29
Postat av: Hörni!

Godmorgon! :D

2013-10-17 @ 09:00:59
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: TantGlad

Förstår att det är jobbigt, och när det inte syns . Man kan ju inte se andras insida och krämpor presis.
Ha en sån bra dag nu, som du bara kan!
TJINGELING!

Svar: Tack! Ha en bra dag du också! :)
Svorskan

2013-10-17 @ 15:21:12
URL: http://TantGlad.bloggo.nu
Postat av: Anonym

Varför är du sjukskriven till 50? Förstår inte riktigt, för att händerna skakar eller är det något annat? Hoppas du blir bättre.

Svar: Det är något annat som gör att jag är sjukpensionär till 50%. Flera olika sjukdomar faktisk. Tack! :)
Svorskan

2013-10-17 @ 20:42:33
Postat av: Liza

Ja Rätt DET du skriver!! Jag får alltid höra du är så pigg o glad !! du är i farten jämt. det är INTE alls sant, för jag ska orka med min dag måste jag vila sova. ta en tupplur annars hade jag aldrig orkat.. det syns inte på mig vad som hänt. Eg ska man vara glad för man kan röra på sig efter vad som hänt mig .-.
( DEt vet ju du det har jag berättat för dig o Janne .) jaJA Iaf så beundrar jag dig för att du orkar springa gå med Mimi. Puss säger Max.

Svar: Ja, det är mycket som inte syns utanpå. Men vi har turen att vi har så pass mycket hälsa att vi kan vara hyfsat aktiva, det tycker jag är viktigt och det ger så mycket.
Svorskan

2013-10-18 @ 01:15:46
Postat av: Kari Katralen

Robert: God morgon! :D

2013-10-18 @ 06:15:12
URL: http://svorskan.blogg.se/
Postat av: Robert

God morgon! :D

2013-10-18 @ 08:29:07
Postat av: Hörni!

Godmorgon! :D

2013-10-18 @ 10:04:48
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: krulli

Jobbigare än folk som inte förstår är de som inte ens försöker! :)
Kram, saknar dig

Svar: Ja, det är sant. Samtidigt kan jag förstå att folk inte förstår - men det gör det inte mindre jobbigt att vara den som inte blir förstådd. :D Det är säkert massor jag inte förstår också och många saker har jag kommit på med åldern att jag inte förstod innan, men förstår nu och tänkt att det måste ha sårat vederbörande. Men så ÄR det ju. Kram
Svorskan

2013-10-19 @ 17:25:36
URL: http://krulli.se
                Kommentera inlägget eller dö...Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0